Deficit bugetar și noile măsuri fiscale – Boloş: România riscă să piardă 75 de miliarde de euro

21.09.2023
0:37
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş

România riscă să piardă 75 de miliarde de euro dacă nu implementează pachetul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, 46 de miliarde de euro din Politica de Coeziune şi 29,3 miliarde de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a afirmat, miercuri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, într-un briefing de presă la Palatul Victoria.

El a prezentat proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare, pentru care Guvernul urmează să îşi asume răspunderea, şi care a fost analizat în primă lectură în cadrul şedinţei de Guvern.


Întrebat câţi bani riscăm să pierdem dacă nu se implementează aceste măsuri, Boloş a răspuns: “Avem 46 de miliarde de euro în Politica de Coeziune şi mai avem 29,3 miliarde euro în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”

“Deci, discutăm de viitorul României. 75 de miliarde de euro pe care nu ne permitem să îi avem suspendaţi pentru că din aceşti bani România îşi face autostrăzile, din aceşti bani România îşi face infrastructura feroviară, din aceşti bani modernizăm şcolile, din aceşti bani modernizăm spitalele, din aceşti bani modernizarea la nivelul comunităţilor locale este hotărâtoare, inclusiv pentru ceea ce înseamnă confortul pe care îl aduc serviciile publice, inclusiv de la alimentarea cu apă, canalizare până la ceea ce înseamnă reabilitarea şi eficienţa energetică de care beneficiem cu toţii. Toate acestea sunt importante ca oxigenul pentru ţara noastră şi de aceea este un moment în care toţi factorii decizionali şi toată scena politică şi toţi factorii politici de decizie trebuie să aibă înţelepciunea să ia măsurile necesare pentru ca să ieşim din acest impas, care este cu un impact major asupra modernizării României”, a susţinut şeful de la Finanţe.

Estimările pe partea de venituri pe noile măsurile fiscale, de 16,8 miliarde de lei, au fost cât mai prudente, la fel şi evaluarea de impact bugetar pe partea de cheltuieli, însă mai există şi alte prevederi legale care vor aduce bani suplimentar la buget, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, într-un briefing de presă susţinut la Palatul Victoria.

“Aceste estimări pe care le-am făcut am încercat să fie cât mai prudente. În astfel de momente în care avem de-a face cu sustenabilitatea financiară a României, cel mai bine este să fim prudenţi. Avem 16,8 miliarde lei pe partea de măsuri fiscale. În plus, mai avem prevederi legale care se regăsesc în alte acte normative şi care ne mai aduc bani suplimentar faţă de ceea ce aţi văzut în expunerea de motive. (…) aceia nu se văd acolo, ci sunt socotiţi separat şi, în acest context, cel mai bine este ca după ce aceste măsuri se vor implementa să reevaluăm dacă vor fi mai mulţi bani. Noi suntem bucuroşi, pentru că în acest fel reuşim ca să ne implementăm investiţiile şi reuşim să ne onorăm celelalte angajamente pe care le avem în relaţia cu Comisia Europeană”, a susţinut Boloş.

El a precizat că şi pe partea de cheltuieli evaluarea de impact bugetar a fost una prudentă, dar şi aici este posibil să existe economii “mult mai consistente”.

“Şi pe partea de cheltuieli am avut o evaluare de impact bugetar prudentă, pentru că aici contează fiecare evaluare pe care o facem şi desigur toate aceste lucruri se vor vedea şi în impactul bugetar pe care îl avem pentru anul viitor şi ipotezele de lucru pentru elaborarea Legii bugetului de stat pe 2024 (…) E posibil să avem economii de cheltuială mult mai consistente, dar, cum spuneam, nu e bine să avem supraestimări. Am văzut unde pot duce aceste, să zicem, situaţii de supraestimare şi cred eu că trebuie să fim prudenţi. Îndemnul este la prudenţă şi la justeţea cheltuirii banilor din respect faţă de contribuabilii care plătesc impozite şi taxe, pentru ca noi să îi folosim pentru serviciile publice în mod cât mai just”, a adăugat şeful de la Finanţe.

Întrebat dacă Guvernul va pierde lupta cu inflaţia până la finalul anului, având în vedere creşterea cotelor la TVA la unele categorii de produse, Boloş a răspuns: “Întâi de toate, să dăm vesta cea bună, că întotdeauna nouă aşa ne place, în spiritul întrebărilor efervescente, să începem cu partea apocaliptică a lucrurilor”.

“Alimentele rămân cu 9%, medicamentele rămân cu 9%, partea de proteze medicale şi tot ce înseamnă pentru persoanele cu dizabilităţi sunt chiar 0% TVA. De asemenea, avem 5% pentru lemne de foc, pentru energia termică, pentru gazele naturale, pentru tot ceea ce înseamnă consumul la nivelul populaţiei. Sunt două lucruri care, cu acordul coaliţiei de guvernare, sunt modificate din punctul de vedere al TVA-ului. Discutăm despre vânzarea de locuinţe. Aici avem de la 5% la 9% cota de TVA modificată pentru acele tranzacţii imobiliare care sunt sub 600.000 lei şi au o suprafaţă de 120 metri pătraţi şi a doua este cea referitoare la produsele care conţin excesiv zahăr, un conţinut de zahăr mai mare de 10 grame la suta de grame. Aici, într-adevăr, TVA-ul creşte de la 9% la 19%, dar nu este unul semnificativ, pentru ca să afecteze viaţa de zi cu zi a oamenilor. Dacă ne gândim că Guvernul în luna august a luat măsuri care au dus la scăderea preţurilor la produsele alimentare şi la felul în care avem trendul inflaţiei până în prezent, nu văd să avem un recul, o schimbare a tendinţei inflaţiei la momentul”, a mai spus el.

Jurnaliştii au cerut lămuriri şi în ceea ce priveşte modul de aplicare a limitărilor voucherelor de vacanţă, respectiv la venitul salarial sau la venitul cu tot cu sporuri, iar ministrul a transmis că “nu există zonă de speculaţii din acest punct de vedere”.

“Discutăm de venituri nete, adică înseamnă totalitatea sumelor încasate de către cei care sunt angajaţi în sectorul public. Cei care sunt peste limita acestui plafon nu mai primesc vouchere de vacanţă. Era total nedrept să avem situaţii în care cu venituri nete de 10.000 lei să asigurăm şi vouchere de vacanţă şi indemnizaţie de hrană”, a mai spus Marcel Boloş.

Ministrul Finanţelor a oferit miercuri explicaţii pe proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare, pentru care Guvernul urmează să îşi asume răspunderea, şi care a fost analizat în primă lectură în cadrul şedinţei de Guvern.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

deficit bugetarmarcel bolosnoi impozitenoile masuri fiscale
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes