Degeaba! Aici e România! E țara lor! Semnalul tulburător al ministrului Sănătății

Degeaba construim noi în locul statului, dacă statul dărâmă tot ce-am făcut, prin incompetență și nepăsare.

Degeaba vrei să ajuți Statul ăsta incapabil, care de peste 30 ani nu reușește să organizeze sistemul de transfuzie, dacă te lovești mereu de aceiași incompetenți corupți – ei sunt Statul.

Degeaba le dai echipamente gratis, după ce ani de zile au mințit că ar fi făcut mai mult dacă aveau echipamente. Ei nu de echipamente aveau nevoie, ci de banii pentru echipamente, pe care să-i împartă la firmele de casă. Tocmai de-aia au refuzat echipamentele oferite gratuit de noi (Besmax Pharma Distribution a oferit 50 de aparate de plasmafereză gratis, pentru colectarea de plasmă convalescentă folosită în tratarea bolnavilor de Covid) dar au cerut bani ca să cumpere ei altele, de la firmele prietenilor lor. Tocmai de-aia nici nu au făcut proiecte cu finanțare europeană pentru aceleași echipamente – pentru că e greu să furi din banii europeni.

Opinie de Florin Hozoc

Degeaba am organizat noi campanii de informare a donatorilor, dacă ei i-au refuzat pe motive stupide. Culmea este au dat mereu vina pe români, că nu vor să doneze, deși 4 din 5 donatori au fost refuzați pe motive birocratice, care nu se regăsesc în ghidul european.

Degeaba am sperat că vom schimba ceva, dacă avansăm Ministerului Sănătății propuneri susținute de studii (publicate în cele mai importante reviste medicale) sau de practica din cele mai dezvoltate sisteme de sănătate. Statul nici măcar nu ne-a răspuns la toate aceste propuneri, pe care le-am făcut mereu transparent.

Pentru că ei, cei care sunt Statul, sunt obișnuiți ca propunerile să li se facă în spatele ușilor închise, în baruri, restaurante sau case conspirative, unde să li se explice clar ce le iese și lor.

Degeaba am sperat că, dacă se schimbă echipa de conducere a Ministerului Sănătății, se vor schimba și aceste obiceiuri.

Din păcate, de mai bine de 8 săptămâni, Ministerul Sănătăţii – România nu ne-a răspuns la nici o adresă oficială. Nici măcar la cea în care atrăgeam atenția că nu și-a îndeplinit obligațiile asumate în Protocolul de donație a echipamentelor de plasmafereză și prin care am cerut să organizăm o discuție în care să căutăm împreună soluții.

Ba dimpotrivă, noul ministru a dat un semnal tulburător pentru toți profesioniștii din sistemul de transfuzie, care de un an de zile și-au dat sufletul ca să asigure medicilor din prima linie cât mai multă plasmă convalescentă: a numit-o consilier onorific pe Alina Mirela Dobrotă – care de peste 3 ani este șefa Comisiei de transfuzie din Ministerul Sănătății, cea care a blocat timp de peste 4 luni donarea de plasmă, respectiv cea care i-a umilit tot anul cu tot felul de controale și șicane, pe medicii din centrele de transfuzie care au îndrăznit să colecteze plasmă convalescentă.

Practic, Vlad Voiculescu, poate fără să vrea (încă mai sper asta), a transmis celor din sistem că el este de partea celor care au blocat donarea de plasmă, aceiași oameni care controlează sistemul de transfuzie prin corupție și relații clientelare.

Degeaba vrem să fim o țară ca afară și votăm partide și oameni care ne promit asta, dacă atunci când aceștia ajung la butoane, aleg să le dea credit și putere exact acelora care, în ultimii ani, au ținut România în loc, prin corupție și incompetență.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

alina dobrotadonare plasma blocataincompetenti coruptiopinie florin hozocromania tara lorsistemul de transfuzievlad vocilescu
Florin Hozoc

Alte stiri de interes