Demiterea Avocatului Poporului, Renate Weber, neconstituţională. Decizie CCR

Curtea Constituţională a decis marţi, 29 iunie, în unanimitate, că demiterea Avocatului Poporului este neconstituţională.
Curtea Constituţională a decis marţi, 29 iunie, în unanimitate, că demiterea Avocatului Poporului este neconstituţională.

Curtea Constituţională a decis marţi, 29 iunie, în unanimitate, că demiterea Avocatului Poporului este neconstituţională.

PSD a susținut că Hotărârea Parlamentului 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituţională, fiind încălcate prevederile referitoare la principiul legalităţii şi durata de 5 ani a mandatului acestuia.

Potrivit documentului, hotărârea Parlamentului a încălcat prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalităţii şi art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.

Curtea Constituţională a dezbătut marţi sesizarea PSD cu privire la hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului. La rândul său, fostul Avocat al Poporului Renate Weber a acţiomat în instanţă Camera Deputaţilor şi Senatul, după decizia de revocare din funcţie, având stabilit termen în proces în 2 iulie, la ora 12.00.

PSD a depus joi sesizarea referitoare la această hotărâre a Parlamentului nr. 36/2021 şi în text preciza că deciza Legislativului pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituţională, deoarece încalcă prevederile referitoare la principiul legalităţii şi durata de 5 ani a mandatului acestuia.

De asemenea, PSD argumentează că nu contestă dreptul Parlamentului de a evalua activitatea Avocatului Poporului, ci constituţionalitatea acestei evaluări, „în sensul că evaluarea realizată nu a fost una obiectivă, nu a respectat cadrul constituţional şi legal şi nu a fost bazată pe o demonstraţie a unor încălcări cumulative a Constituţiei şi a legilor”.

Pe lângă sesizarea făcută la Curtea Constituţională, PSD a trimis adrese către Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi toate celelalte organisme internaţionale prin care le-a semnalat că reprezentanţii coaliţiei de guvernare atacă statul de drept în România.

Pe 16 iunie, Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, într-un plen reunit, proiectul de hotărâre pentru revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului.  

Totodată, Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii preşedinţilor Camerelor, Anca Dragu şi Ludovic Orban, în legătură cu revocarea lui Renate Weber din postul de Avocat al Poporului, într-o scrisoare transmisă la o zi de la votul din Parlament pe această temă.

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au adoptat, cu majoritate de voturi, miercurea trecută aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să fie în funcţia de Avocat al Poporului. Acesta este lector la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi a fost propus pentru această poziţie de către UDMR şi este susţinut şi de PNL.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a afirmat marţi dimineaţă că, în cazul în care Curtea Constituţională a României (CCR) va decide că revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului a fost neconstituţională, trebuie să se ţină cont de această hotărâre, precizând că se va întâmpla acest lucru, chiar dacă CCR e condusă de Valer Dorneanu care “a dat atâtea decizii care nu au nicio legătură cu Constituţia”. 

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

avocatul poporului demitere avocatul poporului demitere avocatul poporului neconstitutionala
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes