Departamentul de Justiţie al SUA a publicat documentul care justifică percheziţiile la reşedinţa lui Donald Trump. Replica fostului preşedinte şi a aliaţilor săi

Departamentul american de Justiţie a publicat vineri o versiune editată a documentului judiciar în baza căruia a avut loc percheziţia FBI la locuinţa din Florida a lui Donald Trump. Fostul preşedinte Donald Trump şi aliaţii săi au respins documentul ca fiind motivat politic, afirmând că „ceea ce nu este redactat doar susţine în continuare” acuzaţiile lui Trump de persecuţie politică, conform CNN.

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a dezvăluit vineri că îl anchetează pe fostul preşedinte Donald Trump considerând că acesta deţine ilegal documente cu informaţii sensibile.

Conform Reuters, Departamentul a prezentat  o declaraţie pe proprie răspundere care a stat la baza percheziţiei extraordinare efectuate de FBI din 8 august, la  reşedinţa lui Trump din Florida, în urma căreia agenţii au confiscat 11 seturi de documente clasificate, inclusiv unele etichetate drept „secrete”, care dacă ar fi dezvăluite ar crea o ameninţare gravă la adresa securităţii naţionale.

În declaraţia pe propria răspundere, un agent FBI neidentificat a spus că agenţia a examinat şi identificat 184 de documente „purtând marcaje de clasificare” care conţin „informaţii privind apărarea naţională”, după ce Trump a returnat în ianuarie 15 cutii cu documente guvernamentale . Alte documente din acele cutii erau note scrise de mână de Trump.

Percheziţia a a făcut parte dintr-o investigaţie federală pentru a stabili dacă Trump a luat şi a deşinut ilegal documente atunci când şi-a încheiat  mandatul în ianuarie 2021, după ce a pierdut alegerile din 2020 în faţa preşedintelui Joe Biden, şi dacă Trump a încercat să obstrucţioneze ancheta.

„Divulgarea declaraţiei, în mod evident politică, demonstrează doar că administraţia Biden este disperată să acopere percheziţia fără precedent, inutilă şi neamericană împotriva preşedintelui Donald J. Trump”, a scris pe Twitter Taylor Budowich, purtătorul de cuvânt al fostului preşedinte,  la foarte puțin timp după ce documentul a fost făcut public.

“Nu a existat niciun motiv pentru o percheziţie — totul este politic!”, a adăugat el.

Trump însuşi a criticat, de asemenea, documentul „editat consistent”, într-o postare pe platforma sa Truth Social, menţionând că nu a confirmat dacă a păstrat documente clasificate legate de armele nucleare la proprietatea sa de pe malul oceanului, aşa cum se anunţase anterior. 

Donald Trump a susţinut în mod repetat că a cooperat cu eforturile oficialilor Arhivelor şi ale anchetatorilor federali de a recupera documentele aduse la reşedinţa sa la sfârşitul mandatului la Casa Albă.
„Le-am oferit mult”, a scris  Trump vineri pe Truth Social.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

document perchezitii Donald Trump motivatie perchezitii perchezitii trump
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes