Deputații au dat undă verde reglementărilor implementării rețelelor 5G

Deputații au dat undă verde reglementărilor implementării rețelelor 5G
Deputații au dat undă verde reglementărilor implementării rețelelor 5G

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege care reglementează implementarea reţelelor 5G. Senatul urmează să voteze decizional propunerea legislativă.

Proiectul a afost adoptat cu 277 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 23 abţineri, în forma iniţiată de către Guvern.

Actul normativ îşi propune adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G – reţele 5G, în vederea prevenirii, contractării şi eliminării riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării.

„Pentru realizarea scopului prevăzut, utilizarea de tehnologii, echipamente şi programe software în cadrul infrastructurii informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele 5G, cu excepţia echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali definiţi potrivit OUG 111/2011, este condiţionată de obţinerea de către producători a unei autorizaţii, în condiţiile prezentei legi. Autorizarea se acordă prin decizie a prim-ministrului pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în termen de 4 luni de la data solicitării”, conform proiectului de lege.

Avizul conform este fundamentat pe o serie de documente, precum şi pe evaluări din perspectiva riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării.

„În situaţia în care sunt identificate riscuri, ameninţări şi vulnerabilităţi la adresa securităţii ţării ca urmare a analizei, avizul Consiliului Suprem al Apărării Ţării este negativ. Furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice autorizaţi pot utiliza numai tehnologii, echipamente şi programe software în reţelele 5G realizate de producători autorizaţi, în conformitate cu prezenta lege”, mai indică sursa citată.

Proiectul mai precizează că va constitui „contravenţie utilizarea de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice a tehnologiilor, echipamentelor şi programelor software în reţelele 5G puse la dispoziţie de producători care nu au obţinut autorizarea stabilită de lege şi se sancţionează cu amendă în cuantum cuprins între 1% şi 5% din cifra de afaceri”.

Proiectul a fost iniţiat de Guvern şi a fost adoptat de deputaţi în forma transmisă.

Camera este prim for sesizat pe propunerea de lege, iar Senatul va vota în calitate de for decizional, apoi legea merge la promulgare.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

deputați proiect lege implementare 5G vot
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes