Sanatate

Despre termoscanare și mască obligatorie – Un nou mesaj de la Raed Arafat

Despre termoscanare și mască obligatorie - Un nou mesaj de la Raed Arafat
Despre termoscanare și mască obligatorie - Un nou mesaj de la Raed Arafat

Raed Arafat, directoru DSU, a susţinut miercuri o conferinţă de presă în care, printre altele, le-a reamintit românilor ce rol important au ultimele măsuri luate de autorităţi în contextul pandemiei de coronavirus.

Întrebat de jurnalişti despre legalitatea termoscanării la intrarea în magazine, dar şi despre posibilitatea ca anumite categorii să poată fi scutite de la purtarea măştii de protecţie, Arafat a răspuns că toată lumea trebuie să respecte legislaţia în vigoare.

”Toate aceste aspecte sunt foarte importante de luat în considerare și orice informație falsă poate să ducă la punerea în pericol a vieții altora. Termoscanarea, în primul rând, este făcută de la distanță, printr-un scanner care îți vede temperatura; nu scrie numele tău, nu-ți ia datele tale, nu ia CNP-ul tău de pe frunte… nu ia nimic! Deci este o termoscanare. Nici măcar nu știe cum te numești nu știe nimic; nu-ți face poză, nu-ţi face absolut nimic. Îţi ia temperatura.

Şi dacă temperatura este peste un anumit nivel, atunci se ajunge la a nu-ți permite să intri şi să-ți recomande să ajungi la un medic sau să fi consultat. Nu văd nimic aici despre legalitate. Deci, mai mult este vorba despre protecția celor care sunt în interiorul unui spațiu. Şi acum, când am intrat aici, pompierul m-a oprit și mi-a luat temperatura”, a declarat Raed Arafat.

Despre asimptomatici

”Ăsta este aspectul pe care deja nu poţi să-l descoperi prin temperatură, și știm că circulă printre noi foarte mulți asimptomatici. Ăsta e motivul de ce cerem să fie purtată mască. Pentru că dacă am descoperi fiecare cine este infectat sau nu n-ai de ce să porți mască. Atunci am spune: cel care e infectat să nu mai intre. Masca este un alt mod de protecție față de cei care sunt asimptomatici; pot să fie printre noi și aici în sală.

Dar asta este ca şi cei care nu vor să poarte centură de siguranță pentru că spun că au motive medicale, după care fac un accident și ajung să fie decedaţi sau mutilați pentru că n-au purtat centura.

Deci de aici trebuie să luăm în considerare acest lucru și de ce masca, în această perioadă, trebuie să devină ceva obligatoriu în spațiile închise, în transportul în comun mai ales, când ești într-o mașină și eşti cu persoane cu care nu stai de regulă în casă – prieteni care vin din alt anturaj; trebuie să porți masca. Deci astea sunt lucruri, în final, care în alte țări de mult se fac”, a mai spus directorul DSU.

Despre termoscanare și amenzi

”Regula este regulă: dacă nu ia temperatura la intrare e posibil să fie amendat. Adică aici este clară treaba: dacă este o decizie care este luată la nivelul autorităților că la supermarketuri, la localurile unde lucrează mai mult de 50 de persoane.

Deci dacă asta este problema, atunci clar că va trebui să respecte regula și să termoscaneze. Cine nu o face și vine DSP-ul sau organele de control este posibil să fie amendat”, a declarat Raed Rafat.

Alte știri de interes

Institutul Cantacuzino și Centrul OncoGen vor produce vaccinul românesc anti-coronavirus

Saghin Cristian

Director de bancă, preluat cu izoleta și internat în spital

Mihnea Tudor

Andrea Bocelli și familia sa au donat plasmă, după ce s-au vindecat de COVID 19

Saghin Cristian

Focare de coronavirus, în centre rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă din București

Mihnea Tudor

Bolnav de COVID-19, vindecat după două luni de la internare şi 25 de zile intubat

Mihnea Tudor

Horațiu Moldovan anunță teste la nivel național. INSP va decide cum se va face

Mihnea Tudor

Dr. Monica Pop: De ce trebuie să stea asimptomaticii în spital? E o prostie

Gloria Pascu

Expert GDPR, explicații profesioniste despre legalitatea luării temperaturii

Saghin Cristian

EUTHYROX în farmaciile din România. De unde poți cumpăra medicamentul

Gloria Pascu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »