Dezastru în industria HORECA. Scrisoare deschisă către Ludovic Orban

Aportul industriei HoReCa la PIB este de aproximativ 5,07%. În această perioadă de pandemie, cifra de afaceri din industria HoReCa a scăzut cu 70% față de anul trecut, iar peste 40% dintre operatori și-au suspendat activitatea, pe fondul pandemiei.

Proprietarii și operatorii din HoReCa spun, au trimis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban, în care susțîn că sunt tratați incorect de către Guvern în comparație cu celelalte industrii și își exprimă îngrijorarea privind efectele dezastruoase create de răspândirea coronavirusului în industria ospitalității.

Potrivit Asociației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), cifra de afaceri din industria HoReCa a scăzut cu 70% față de anul trecut, iar peste 40% dintre operatori și-au suspendat activitatea, că urmare a pandemiei globale și a măsurilor restrictive instaurate de autorități. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății Horațiu Moldovan consideră că deschiderea restaurantelor în interior ar fi o decizie imprudența în condițiile în care situația nu este stabilă din punct de vedere epidemiologic.

Declin brusc în pandemie

“Urmare a crizei datorată pandemiei globale și a măsurilor restrictive instaurate de autorități, industria noastră este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus astăzi la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% față de anul trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori. Organizația Patronală HORA își exprimă public îngrijorarea cu privire la efectele dezastruoase create de răspândirea virusului Covid-19 în industria ospitalității, efecte care se resimt în toată industria turismului la nivel mondial”, arată HORA în scrisoarea deschisă.

Înainte de criză Covid-19, în industria HoReCa activau 40.000 de societăți comerciale cu capital 100% românesc având o cifra de afaceri de 5 miliarde euro, dar și aproximativ 400.000 de angajați reprezentând 10% din numărul total al angajaților care activează în sectorul privat (190.000 de angajați direct implicați și aproximativ 210.000 angajați ai furnizorilor de produse, materii prime și servicii).

Amenințare cu proteste

În același document. proprietarii și operatorii din HoReCa afirmă că sunt tratați incorect de către guvern în comparație cu celelalte industrii.

În acest context, astăzi există intenția anumitor operatori din HoReCa de a organiza proteste fizice dar și sugestive împotriva guvernului. Luând în considerare situația dificilă cu care ne confruntăm și climatul de incertitudine încă existent în ceea ce privește cursul pandemiei și al industriei ospitalității, supunem atenției dumneavoastră următoarele solicitări și, totodată, propuneri legate de viitorul industriei și problemele acute ale operatorilor din HORECA în contextul actual, după cum urmează:

  • redeschiderea în cel mai scurt timp a restaurantelor în interior, cu respectarea regulilor împotriva răspândirii COVID-19;
  • asigurarea distanțării fizice prin menținerea unui mese libere între două mese ocupate;
  • evitarea aglomerărilor de persoane la ghișee și grupuri sanitare; purtarea obligatorie a măștii de către client în momentul deplasării către grupurile sanitare, la intrarea sau ieșirea din restaurant;
  • se vor asigura dispozitive și substanțe virulicide necesare dezinfectării mâinilor clienților și informarea acestora cu privire la modul de utilizare;
  • informarea clienților asupra regulilor de igienă și distanțare fizică precum și a necesității limitării timpului de servire a mesei, acolo unde este cazul”, arată reprezentanții industriei.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

horecaproteste turismredeschidere turismscrisoare deschisa horecaturism suspendat
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes