Diana Șoșoacă cere, într-un PROIECT de LEGE, anexarea unor teritorii din Ucraina ”pentru reparație istorică, socială, morală și economică”

21.03.2023
16:49
Diana Șoșoacă cere, într-un PROIECT de LEGE, anexarea unor teritorii din Ucraina
Diana Șoșoacă cere, într-un PROIECT de LEGE, anexarea unor teritorii din Ucraina

Un proiect de lege depus în Parlament de senatoarea Diana Șoșoacă cere anexarea teritoriilor ucrainene pe care țara noastră le-a pierdut în trecut, anunță Realitatea PLUS. E vorba de nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul, Maramureșul istoric și Insula Șerpilor. Mai mult, senatoarea vrea ca România să anuleze Tratatul de bună vecinătate cu Ucraina.

Diana Şoşoacă, senatoare neafiliată (fostă AUR), președintele S.O.S România, a depus la începutul acestei săptămâni o propunere legislativă pentru anexarea de către România a unor teritorii ce aparțin în prezent Ucrainei.

Aceasta cere „anexarea teritoriilor istorice ale României, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Buceagul (Cahul, Bolgrad și Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor, teritorii românești furate de URSS și deținute abuziv de Ucraina”.

Propunerea legislativă „Legea pentru modificarea Legii nr. 129/1997 pentru ratificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina” cuprinde următoarele puncte:

„Articolul unic se transformă în Art. 1. După Art. 1 se introduc următoarele articole:

Art. 2
În temeiul art. 27 din Tratat, acesta va fi denunțat de partea română în anul 2027, cu respectarea termenului de încunoștințare de cel puțin 1 an înainte de expirarea perioadei de valabilitate.

Art. 3
România anexează teritoriile istorice care i-au aparținut, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor.

Art. 4
După adoptarea prezentei legi și publicarea în Monitorul Oficial vor fi notificate autoritățile competente, inclusiv ONU, pentru aducerea la îndeplinire a dispozițiilor legii.”

Senatoarea Diana Șoșoacă susține că aceste teritorii au fost furate.

Expunerea de motive

Diana Șoșoacă a precizat că reunificarea națională este necesară. Potrivit Expunerii de motive, pornind de la „dreptul natural și legitim al unității naționale și de la faptul că reunificarea națională este necesară din mai multe considerente – pentru reparație istorică, socială, morală și economică, dar și pentru interesele geostrategice ale României, mai ales în contextele invocate de NATO și UE. (…)

Având în vedere disprețul și batjocura statului ucrainean față de statul român si cetățenii de etnie română ce trăiesc în teritoriile ocupate vremelnic, exprimat prin adoptarea Legii minorităților naționale în anul 2022, reiterăm solicitarea de a ni se înapoia teritoriile deținute pe nedrept de către Ucraina, împreună cu cetățenii de etnie română: Nordul Bucovinei, Herța, Buceagul (Cahul, Bolgrad și Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor, teritorii românești furate de URSS și deținute abuziv de Ucraina”.

Expunerea de motive mai arată că, având în vedere conflictul din Ucraina și faptul că statul român finanțează Ucraina cu tehnică militară și armament prin intermediul NATO, precum și faptul că prin România au trecut aproximativ 3 milioane de ucraineni, „cerem Ucrainei să ne dea ținuturile locuite de frații noștri români. Trebuie subliniat că etnicii români din Ucraina sunt ignorați total de autoritățile din România și Ucraina, care refuză orice dialog cu aceștia”.

Diana Șoșoacă susține că „prin acest demers dorim să fie anulat cel mai mare act de trădare postdecembrist, respectiv Tratatul de buna vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina, ratificat prin Legea nr. 129/1997, prin care s-a recunoscut Pactul Ribbentrop-Molotov. De asemenea, prin acest demers dorim să recuperăm identitatea culturală, tradițiile, obiceiurile și religia populației românești estimată la aproximativ 1 milion de români, inclusiv familii mixte”.

În plus, senatoarea spune că „argumentul că prin semnarea acestui tratat se realiza integrarea țării noastre în NATO este fals, întrucât polonezii au aderat la NATO înaintea noastră, în 1999, fără sa semneze vreun document de recunoaștere a Pactului Ribbentrop Molotov”.

„Din păcate, frații noștri români din Ucraina nu au dreptul să învețe în limba maternă, existând riscul pierderii identității culturale. În schimb, la Sighetul Marmației există un liceu cu predare în limba ucraineană. Remarcăm lipsa principiului reciprocității, principiu aplicabil în dreptul internațional (principiu al relațiilor internaționale, consacrat în acorduri, în tratate și în convenții de asistență juridică, în temeiul căruia statul beneficiar al tratamentului aplicat de partenerul său se obligă să-i asigure acestuia un tratament identic sau echivalent); astfel etnicii români din Ucraina nu au reprezentant în Parlamentul de la Kiev, în timp ce ucrainenii din țara noastră au reprezentant în Parlamentul României. (…)

Adoptarea Legii minorităților naționale de către Rada Supremă a Ucrainei, fără consultarea României, se înscrie în normalitatea sfidătoare a Ucrainei în ceea ce privește România, având în vedere sprijinul nelimitat și necondiționat pe care îl are din partea Bruxelles-ului și Washington-ului. (…)

Având în vedere disprețul și batjocura statului ucrainean față de statul român si cetățenii de etnie română ce trăiesc în teritoriile ocupate vremelnic, exprimat prin adoptarea Legii minorităților naționale în anul 2022, reiterăm solicitarea de a ni se înapoia teritoriile deținute pe nedrept de către Ucraina, împreună cu cetățenii de etnie română: Nordul Bucovinei, Herța, Buceagul (Cahul, Bolgrad și Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor, teritorii românești furate de URSS și deținute abuziv de Ucraina”, susține DIana Șoșoacă în Expunerea de motive a proiectului de lege depus.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

anexarea teritorii ucrainaDiana sosoacalege sosoacareparatie istoricasosoaca lege ucraina
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes