Din 64.000 de maşini verificate, în trafic, de RAR, aproape jumătate aveau deficienţe tehnice majore şi periculoase

Din 64.000 de maşini verificate, în trafic, de RAR, 50% aveau deficienţe tehnice majore şi periculoase
Din 64.000 de maşini verificate, în trafic, de RAR, 50% aveau deficienţe tehnice majore şi periculoase

Registrul Auto Român (RAR) a anunţat miercuri că a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, pe parcursul anului 2020, 64.096 de vehicule, la nivelul întregii ţări, inspectorii constatând că 45,61% dintre acestea aveau deficienţe tehnice majore şi/sau periculoase.

“Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, pe parcursul anului 2020, 64.096 de vehicule, la nivelul întregii ţări. În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 45,61% dintre acestea aveau deficienţe tehnice majore şi/sau periculoase şi au fost declarate neconforme. Rezultatele controalelor desfăşurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni”, informează RAR, potrivit news.ro.

Cele mai multe neconformităţi au fost constatate la: instalaţia electrică de iluminare-semnalizare (27,7%); emisiile poluante (21,1%); punţi, jante, anvelope şi suspensie (12,9%); parbriz, geamuri laterale, lunetă (11,7%).

Neconformităţi la sistemul de frânare au fost depistate la 3,92% dintre vehicule şi în 1,51% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma măsurătorilor efectuate s-a constatat depăşirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 2.203 autovehicule.

Inspectorii RAR au depistat în trafic şi vehicule cu defecţiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi şi fuzete. În cazul a 3.274 vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,5% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecţia tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat, arată RAR.

“În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, pe parcursul anului 2020, au fost aplicate 20.391 de sancţiuni, au fost retrase 16.592 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 147 vehicule şi 269 ITP-uri au fost anulate”, spun reprezentanţii RAR, fără a preciza care este valoarea amenzilor aplicate.

În municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov au fost verificate, pe parcursul anului trecut, 4.181 de vehicule. Dintre acestea, 73,38% prezentau diferite neconformităţi tehnice sau legate de acte şi 504 (12,05%) prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 19,73% din cazuri s-au constatat deficienţe din sfera poluării, 7,63% aveau probleme legate de identificare şi 4,57% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, în Capitală şi în judeţul Ilfov au fost aplicate 2.916 amenzi contravenţionale şi au fost retrase 2.441 de certificate de înmatriculare.

În situaţia în care una dintre măsurile luate a fost reţinerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice specifice la reprezentanţele RAR din ţară.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

50% masini verificate deficiente tehnice RAR 50% masini deficiente paericuloase Registrul Auto Roman
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes