Lifestyle

Directorul O.R.D.A solicită instituţiilor de stat finanţatoare să nu mai ia comision de administrare pentru banii artiștilor

Directorul O.R.D.A solicită instituţiilor de stat finanţatoare să nu mai ia comision de administrare pentru banii artiștilor
Directorul O.R.D.A solicită instituţiilor de stat finanţatoare să nu mai ia comision de administrare pentru banii artiștilor

Mario De Mezzo, directorul general al O.R.D.A. (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor), a solicitat organismelor de gestiune colectivă să nu perceapă tarifele de administrare pentru sumele care vor fi primite de artişti din schema de ajutor de stat.

Potrivit unui comunicat transmis News.ro, organismele au fost de acord să renunţe la comisioanele care pot ajunge şi la 15%, pentru a sprijini astfel industria artistică.

Scopul principal al conferinţei  „Cesiune pe pasiune 5 – Schema de ajutor de stat”, organizată de O.R.D.A. şi MUZE – Asociaţia pentru Teatru, Film, Muzică şi Dans, ce a avut loc joi, a fost conştientizarea nevoilor industriei artistice, care a fost puternic afectată în ultimul an de măsurile impuse în contextul pandemiei de SARS-CoV-2. 

Sectorul cultural a solicitat implementarea unor măsuri prin care artiştii să devină beneficiarii reali ai schemei de ajutor de stat.

O.R.D.A. şi MUZE au creat contextul prin care instituţiile de stat finanţatoare, artiştii şi organismele de gestiune colectivă să găsească cea mai eficientă metodă pentru ca ajutoarele de stat să ajungă la categorii cât mai largi de beneficiari, atât organizatori de evenimente, precum şi artişti independenţi.

„Rugămintea mea pentru organismele de gestionare colectivă este ca aceşti bani specific, care vin pentru artişti, să fie distribuiţi fără a se percepe niciun comision de administrare, astfel încât la artişti să ajungă cât mai mulţi bani. Înteleg că este un efort, dar dacă spunem că artistul este preocuparea noastră şi vorbim de solidaritate, fiecare dintre noi ar trebui să contribuieîn acest proiect cu ceea ce poate, astfel încât artiştii să beneficieze de o sumă cât mai mare. (…) Eu voi continua să fiu un partener al industriei, al artiştilor, al organismelor de gestiune colectivă, un mediator, un susţinător în raport cu alte instituţii. Niciodată să nu ezitaţi să veniţi cu întrebări către mine, către O.R.D.A. Întotdeauna vom fi acolo să răspundem”, spune Mario De Mezzo, directorul general al O.R.D.A.

„La iniţiativa O.R.D.A., toţi artiştii şi autorii din România s-au unit, prin reprezentanţii lor, pentru a susţine singura propunere care îi vizează în ceea ce priveşte schema de ajutor de stat pentru sectorul cultural. Este prima oară când organismele de gestiune colectivăîşi unesc forţele cu O.R.D.A., o instituţie guvernamentală, în sprijinul direct al artiştilor. (…) Simulările prezentate de organismele de gestiune colectivă vizează un număr de peste 19.000 de beneficiari ai acestor fonduri, deşiîn luna noiembrie niciunul dintre aceştia nu era eligibil pentru schema de ajutor de stat. Propunerea de suplimentare a veniturilor din drepturi de autor şi drepturi conexe a fost adusă în atenţia preşedintelui României, a premierului, vicepremierilor, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Muncii, Ministerului Fondurilor Europene şi, mai ales, Ministerului Culturii şi U.M.P.”, a spus Răzvan Ailenei, preşedintele MUZE. 

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Dolly Parton s-a vaccinat. A marcat momentul cu versiunea ”Vaccine” după celebrul său hit ”Jolene” – VIDEO

Mihnea Tudor

Luminiţa Anghel şi Andrei Tudor, între jurații ce vor alege melodia ce va reprezenta România la Eurovision 2021

Daniela Arnăutu

Marți, premiera mondială a singurul film românesc în competiţie la Berlinală: „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”- FOTO

Daniela Arnăutu

S-au găsit câinii lui Lady Gaga!

Daniela Arnăutu

Toni Grecu a scăpat de Covid-19, a scăpat din incendiul de la Balș și are un mesaj pentru cei care nu cred în existența coronavirusului: ”Să dea Dumnezeu…”

Mihnea Tudor

Pisica sphynx a lui Cristiano Ronaldo, lovită de o maşină, a fost dusă cu avionul privat la Madrid

Gloria Pascu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »