Donație retrasă, din cauza dezinteresului pentru sănătatea românilor a… Ministerului Sănătății. Ce e gratis nu e bun

Aparat plasmefereză donație pentru România
Aparat plasmefereză donație pentru România

Omul de afaceri Florin Hozoc, CEO Besmax Pharma Distribution, a donat 18 aparate de plasmafereză pentru terapia cu plasmă convalescentă împotriva coronaviruslui, având pregătite alte 32 de aparate aparate de acest tip pentru a fi date cu titlu gratuit Ministerului Sănătății, a anunțat că renunță la a le mai dona pe acestea din urmă, din cauza a ceea ce numeşte ”dezinteresul şi blocajele birocratice din sistemul de sănătate”.

Vom retrage oferta de sponsorizare pentru încă 32 de noi aparate de plasmafereză din cauza dezinteresului și blocajelor birocratice din sistemul de sănătate”, scrie Florin Hozoc, într-un comunicat de presă, publicat pe pagina sa de Facebook.

Comunicatul, integral

”Besmax Pharma Distribution SRL (BPHD) solicită public Ministerului Sănătății un răspuns privind oferta noastră de sponsorizare, făcută pentru alte 32 echipamente de recoltare a plasmei convalescente, pe lângă cele 18 deja instalate, precum și pentru echipamentele necesare creării unei bănci de plasmă convalescentă în cadrul Institutului Cantacuzino. În cazul în care nu vom primi un răspuns până la data de 15 iunie 2020, vom retrage aceste oferte.
BPHD constată în acest context că Ministerul Sănătății nu și-a respectat obligațiile prevăzute în protocolul semnat cu ocazia donării primelor 3 aparate de plasmafereză, suplimentate ulterior cu încă 15, respectiv nu a realizat registrele online pentru donatorii și receptorii de plasmă convalescentă, nu a derulat nicio campanie publică de informare privind donarea de plasmă convalescentă, nu a reușit să organizeze schimbul de informații dintre spitalele care tratează pacienții COVID-19 și centrele de transfuzie sanguină unde se recoltează plasma convalescentă, iar ulterior a ignorat apelurile noastre (dar și cele venite din partea societății civile) privind corectarea metodologiei pentru donarea de plasmă convalescentă, care este mult mai restrictivă și mai birocratică decât ghidul european aprobat de cele 28 de state membre UE.
Precizăm faptul că, de două luni de zile, Ministerul Sănătății nu a dat un răspuns ofertei noastre privind suplimentarea cu până la 50 de aparate de plasmafereză a sponsorizării actuale de 18 aparate, chiar dacă am precizat clar că toate cele 50 de aparate puteau fi utilizate gratuit timp de un an de zile și veneau însoțite de 9.000 de kituri gratuite de recoltare a plasmei.
În același timp, Ministerul Apărării Naționale și Ministerului Sănătății nu au dat un răspuns nici ofertei noastre, făcută acum mai mult de o lună de zile, de a pune la dispoziție în mod gratuit, timp de 2 ani, echipamentele de testare NAT, inactivare virală, congelare ultra-rapidă și depozitare a plasmei convalescente, care ar fi ajutat la crearea unei bănci de plasmă convalescentă pentru pacienții COVID-19 din România, astfel încât statul să aibă capacitatea tehnică pentru a fi pe proprietarul și depozitarul plasmei convalescente donate de români.
Chiar dacă ministrul Sănătății Nelu Tătaru a dovedit implicare și bună credință în susținerea terapiei cu plasmă convalescentă, structurile birocratice din minister au blocat și continuă să blocheze reformele din domeniu și eforturile societății românești de a pune pacientul în centrul sistemului de sănătate publică.
Aceste blocaje nu ar trebui să rămână nepenalizate și, de aceea, solicităm demiterea urgentă a Comisiei de Transfuzie din cadrul Ministerului Sănătății și înlocuirea actualilor ei membri cu persoane din sistemul de transfuzie sanguină care, în această perioadă, au demonstrat implicare și determinare pentru a salva viețile pacienților.

Reamintim publicului că BPHD a donat deja statului român 4 echipamente de plasmafereză, plus încă 14, care au fost oferite centrelor de transfuzie spre utilizare gratuită timp de un an de zile, aparate care rămân în continuare la dispoziția centrelor de transfuzie sanguină, conform angajamentului BPHD.
Eventuala retragere a ofertei noastre suplimentare (cele 32 de aparate de plasmafereză și echipamentele pentru banca de plasmă convalescentă) nu va afecta în niciun fel cele 18 aparate deja instalate și care funcționează pentru colectarea de plasmă în beneficiul pacienților COVID-19.

Menționăm că cele 18 aparate de plasmafereză plus cele 6.000 de kituri de recoltare deja donate, au o valoare totală de 549.600 euro plus TVA, constituind un ajutor important pentru sistemul de transfuzie sanguină, care poate astfel colecta direct plasmă de la ex-pacienții COVID-19 cu costuri zero și cu un randament net superior, de 3 până la 9 ori mai mare, decât dacă ar fi colectat plasmă în mod indirect, prin recoltarea de sânge integral.”

Nu poti face donatii, daca ele nu sunt acceptate!

”Am cumpărat aceste echipamente ca sa le dam statului să le foloseasca pentru colectarea, testarea, procesarea și depozitarea plasmei convalescente. Pentru că în 30 ani statul român a ramas singurul din UE care nu colectează plasma, deși conform legii, deține monopolul recoltării de plasmă. Dar nu recoltează plasmă pentru fabricarea de produse și terapii din plasmă. Iar acum, de două luni, statul nici măcar nu e în stare să ia gratis echipamentele oferite de noi. Nu poți face donații, dacă ele nu sunt acceptate!”, este una dintre explicațiile oferite de Florin Hozoc.

Tot el a mai explicat:

”Am spus și repet: metodologia privind colectarea de plasmă convalescentă trebuie schimbată! Nu se poate ca birocrația să conteze mai mult decât terapia în sine și s-o blocheze!

Toți donatorii care au anticorpi anti-SARS-COV2 – indiferent ce forme ale bolii au făcut și indiferent dacă au fost sau nu tratați în spital – trebuie să poată dona plasmă. La urma-urmei, ei donează anticorpi, nu dosare cu șină sau fișe de externare.

Pentru a ajuta la creșterea numărului de donări, am anunțat încă de luna trecută disponibilitatea BPHD de a susține financiar 4.500 de teste pentru depistarea anticorpilor la pacienții asimptomatici sau care au făcut forme ușoare de COVID-19, ce nu au necesitat spitalizare. Statul român n-ar plăti deci niciun leu pentru extinderea bazinului de donatori, ci ar trebui doar să schimbe o procedură. Muncă de-o zi pentru birocrație!

Cât de disfuncționale pot fi lucrurile într-un sistem în care potențialii donatori înșiși cer modificarea metodologiei pentru a putea dona plasmă, spitalele fac apel la creșterea numărului de donatori, dar birocrația din sănătate nu face nimic?!”

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

colectare plasma plasma retragere donatie
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes