Dosarul COLECTIV: Primarul Piedone, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Decizie definitivă

Dosarul COLECTIV: Primarul Piedone, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Decizie definitivă
Dosarul COLECTIV: Primarul Piedone, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Decizie definitivă

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, a fost condamnat joi la 4 ani de închisoare în Dosarul Colectiv, potrivit sentinței. În același dosar au fost condamnați la închisoare patronii clubului.

Știrea INIȚIALĂ: Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, așteaptă verdictul definitiv în dosarul Colectiv. Acesta a declarat, joi, în fața casei sale, înainte de verdict, că și-a trăit pedepsa în cei 7 ani care au trecut din momentul incendiului din 30 octombrie 2015, în urma căruia au murit 65 de oameni.

Edilul a amintit că doi judecători s-au recuzat și despre al treilea, care a dictat o sentință de 8 ani și 6 luni pentru primar, a spus că ”poate îi străluceau steluțele” sau ”poate era dornic de afirmare”.

Totodată, Piedone le-a povestit jurnaliștilor aflați în fața casei sale că dimineață a spus ”Tatăl nostru” și ”s-a dat cu mir” și a transmis că și dacă va merge la închisoare ”Piedone nu moare”, invitând presa să îi urmărească pagina de Facebook și dacă va fi închis: ”Am comunicare și de-acolo”, a mai spus primarul:

„Dacă acarul Păun îi poate învia pe cei morți, sunt gata, eu tac. Eu pedeapsa mi-am trăit-o acum în cei 7 ani, nevinovat. Nu știi ce înseamnă să nu te poți bucura de ziua de mâine. Nu sunt fată mare, nici un politician nu e fată mare. Dar vreau să fiu judecat pentru ce am făcut. Piedone nu moare, urmăriți-mi Facebook-ul, am comunicare și de-acolo”, a mai spus primarul Cristian Popescu Piedone, joi, la prânz, așteptând decizia definitivă a judecătorilor în cazul Colectiv.

”Cel mai rău îmi pare că n-am fost atât de ordinar și de jigodie. Raportat la cei care sunt acum în viața publică. Eu voi aștepta această sentință alături de familie. Prietenii sunt doar virtuali (…) Eu n-am prieteni, am doar cunoștințe. Eu am obligativitatea morală de a lăsa continuitate la Primăria Sectorului 5, am delegat atribuțiile pentru că sunt responsabilități, trebuie continuitate. A fost zi de salarii, iar dacă nu delegam oamenii nu își primeau salariile. Nu am fugit de responsabilitate, este doar o chestiune de responsabilitate.

Dacă se va întâmpla…viceprimarul va prelua atribuțiile până la momentul în care va fi declarat mandatul nul și vor fi organizate alegeri”, a mai spus Cristian Popescu Piedone.

Dosarul Colectiv se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a decis următoarele condamnări:

  • Cristian Popescu-Piedone – 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv;
  • cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;
  • Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) – 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare;
  • pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise – 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani;
  • Cristian Niţă, director al firmei de artificii – 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare;
  • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.
  • Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie – 8 ani de închisoare;
  • Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani;
  • Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

piedone condamnatsentinta piedone
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes