Două avioane F-16 Fighting Falcon, din lotul de cinci, au sosit în ţară

Avion F-16 Fighting Falcon
Avion F-16 Fighting Falcon

Primele două aeronave F-16 Fighting Falcon din noul lot de cinci care vor intra în dotarea Forţelor Aeriene Române au sosit, vineri, din Portugalia, în Baza 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, de la Borcea. Următoarele două aeronave vor fi livrate până la sfârşitul acestui an, iar ultima, în primul trimestru al anului 2021.

Cele cinci aeronave sunt în cofiguraţie M5.2, la fel ca celelalte 12 care se află deja în dotarea Armatei României.

”Achiziţia a încă cinci aeronave F-16 Fighting Falcon şi a pachetului de bunuri şi servicii aferent va asigura creşterea securităţii României prin executarea permanentă a apărării spaţiului aerian naţional/NATO, pe timp de pace şi în situaţii de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliţie Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO, în conformitate cu angajamentele asumate”, a transmis MApN.

Achiziţia celor cinci aeronave a fost făcută conform Legii pentru continuarea dezvoltării capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Etapa de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului “Avion multirol al Forţelor Aeriene”, care a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 19.12.2019”.

În aceeaşi lună a fost semnat şi contractul cu Guvernul Republicii Portugheze pentru achiziţia aeronavelor, din excedentul acestei ţări, precum şi a unui pachet de bunuri şi servicii care include, printre altele, modernizarea avioanelor la un standard superior, elemente de suport logistic şi instruirea personalului tehnic ingineresc.

Pentru achiziţionarea pachetului de bunuri şi servicii complementare sunt în curs de atribuire Guvernului Statelor Unite ale Americii contracte de tip Letter of Offer and Acceptance – LOA, specifice Programului Foreign Military Sales – FMS.

”Programul va permite şi creşterea nivelului de instruire a personalului tehnic ingineresc, precum şi crearea capabilităţii de reparaţii capitale pentru motoarele ce echipează avioanele F-16”, a mai transmis MApN.

Forţele Aeriene Române mai au în dotare 12 aeronave F-16 Fighting Falcon, care execută deja misiuni de poliţie aeriană.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

avioane de vantoare falcon avioane falcon F-16 Fighting Falcon mapn avioane falcon
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes