Sanatate

Dramatic! Spitalul Clinic Colţea, fără aparate RMN şi CT și cu un aparat de sterilizare defect, la blocul operator

Spitalul Clinic Colţea, primul spital din Bucureşti şi unitate sanitară monoprofil 1 de hemato-oncologie, nu are RMN şi CT, iar un aparat de sterilizare din blocul operator este stricat. Medicii spun că lipsa aparatului CT întârzie diagnosticarea pacientului şi îi obligă să îşi folosească experienţa clinică şi deductivă, alte aparate şi măsurători. Aparat RMN, unitatea medicală nu a avut niciodată şi, conform medicilor, rolul celor două aparate este esenţial în diagnosticul şi urmărirea terapeutică a pacienţilor.

Dr. Marian Stamate, medic primar ORL la Spitalul Colţea, a explicat într-un interviu acordat News.ro că unitatea sanitară nu are un computer tomograf functional şi că nu a avut niciodată un aparat RMN. Dr. Stamate: “Rolul celor două aparate este esenţial în diagnosticul şi urmărirea terapeutică a pacienţilor; pentru CT trimitem pacienţi la Spitalul Universitar, pentru RMN nu prea avem unde trimite, punem pacienţii să vină cu investigaţiile făcute la internare ca să economisim timp”.

Niciodată NU a avut aparat RMN

“RMN nu am avut niciodată, iar computerul tomograf, care oricum era vechi, depăşit tehnologic, este defect de foarte multă vreme, din 2020, fără posibilitatea de a mai fi reparat, pentru că nu mai sunt piese şi ar trebui cumpărat unul nou. Rolul celor două aparate este esenţial, noi suntem spital monoprofil 1 de oncologie, hemato-oncologie de fapt, este esenţial în diagnosticul şi urmărirea terapeutică a pacienţilor, atât chirurgical cât şi în tratamentele radioterapice, oncologice, hematologice. Sunt absolut vitale, nu ne putem descurca fără ele. În momentul de faţă, pentru pacienţii internaţi, din când în când mai trimitem pacienţi la Spitalul Universitar Bucureşti, pentru CT, pentru RMN nu prea avem unde trimite, pacienţii îi punem de multe ori să vină cu investigaţiile făcute la internare ca să economisim timp. Pacienţii uneori pierd timp foarte mult, luni de zile până reuşesc să strângă bani să-şi facă un RMN de exemplu, şi asta înseamnă că evoluţia bolii este clar dezavantajoasă pentru ei şi pentru noi pentru că vin în stadii avansate oncologice. Aceasta este realitatea. RMN-ul a fost în proiectul initial de renovare şi apoi a fost tăiat de Ministerul Sănătăţii din lista de investiţii, şi CT-ul s-a tot defectat de-a lungul timpului, a fost cârpit, reparat, oricum tehnic el era depăşit, iar acum nu se mai poate repara. Şi pentru pacienţii Covid (( n.red – în secţia de ATI a unităţii sanitare sunt internaţi şi pacienţi cu Covid). este nevoie, pentru că evaluarea pulmonară, în principal, se face pe CT, nu se face pe radiologie convenţională, în niciun caz”, a declarat pentru News.ro medicul primar ORL Marian Stamate de la Spitalul Colţea din Capitală .

Lipsa unui aparat RMN şi a unui CT nu sunt singurele probleme. Un aparat de sterilizare din spital este stricat, fapt care face ca anumite echipamente medicale care uşurează munca medicilor, dar şi recuperarea pacienţilor, să nu poată fi folosite.Dr. Stamate: “S-a stricat un aparat, o parte funcţionează, o parte nu mai funcţionează”.

“Sunt probleme cu sterilizarea, la blocul operator, sunt echipamente importante pe care nu le mai putem folosi de luni de zile pentru că nu mai avem sterilizare, s-a stricat un aparat, o parte funcţionează, o parte nu mai funcţionează. Sunt tot felul de probleme care ar trebui finanţate, rezolvate. Partea de sterilizare este foarte importantă, pentru că sunt echipamente chirurgicale pe care nu le mai putem folosi şi care minimizează sângerarea, care minimizează timpul de intervenţie, care favorizează recuperarea post-operatorie rapidă a pacientului”, a declarat pentru News.ro medicul Marian Stamate. 

Diagnostic pe baza experienței clinice și deductive

Dr. Letiţia Coriu, Sef Sectie ATI Colţea: Lipsa posibilităţii unei examinări CT, mai ales la un pacient netransportabil cu ambulanţa, întârzie de cele mai multe ori diagnosticul pacientului, fiind obligaţi să ne folosim de experienţa noastră clinică şi deductivă.

“Pacienţii critici, spitalizaţi obişnuit in ATI, beneficiază de examinarea imagistică CT în urgenţă imediată, ca regulă generală. Lipsa posibilitătii unei astfel de examinări, mai ales la un pacient netransportabil cu Ambulanţa (fiind dependent de vasopresoare, ventilaţie mecanică maximală, dializă), întârzie de cele mai multe ori diagnosticul pacientului, fiind obligaţi să ne folosim de experienţa noastră clinică şi deductivă, de aparate de monitorizare invazivă de hemodinamică, de măsurători dinamice făcute pe aparatele de ventilaţie mecanică, pentru a putea oferi o terapie adecvată pacientului critic. Aceeaşi problemă este şi cu aparatura RMN, dar aceea lipseşte în toate zonele ţării mai mult sau mai puţin deşertificate. Iar accesul la examinare şi distribuţia aparaturii RMN sunt preponderente în sistemul de sănătate românesc, privat”, a relatat pentru News.ro Dr. Letiţia Coriu. 

ASSMB promite aparat CT

Reprezentanţii ASSMB (Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti) au explicat la solicitarea News.ro lipsa unui aparat CT funcţional din cadrul Spitalului Clinic Colţea, dar şi lipsa unui aparat RMN. ASSMB: “În lista de investiţii pentru acest an transmisă de ASSMB Ministerului Sănătăţii este inclus şi un CT. În prezent, pacienţii care au indicaţie pentru CT sunt programaţi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Am finalizat procedura de achiziţie pentru un aparat RMN”.

“Computerul Tomograf (CT) de la Spitalul Clinic Colţea nu mai funcţionează de la începutul acestui an, în urma deselor defecţiuni şi costului prohibitiv al reparaţiilor şi întreţinerii, echipamentul fiind propus pentru casare. CT-ul a fost pus în funcţiune şi utilizat în cadrul spitalului începând din anul 2009, în acest moment fiind integral amortizat.

Vă informăm că, în lista de investiţii pentru acest an, transmisă de ASSMB Ministerului Sănătăţii, este inclus şi un Computer Tomograf pentru Spitalul Clinic Colţea.

În prezent, pacienţii Spitalului Clinic Colţea, care au indicaţie pentru CT, sunt programaţi şi pot efectua această investigaţie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), în baza protocolului de colaborare încheiat între cele două unităţi sanitare în luna februarie 2021.

Spitalul Clinic Colţea a derulat în acest an şi a finalizat procedura de achiziţie pentru un aparat RMN. În prezent, se fac demersuri pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie/amplasament, urmând ca în cel mai scurt timp posibil să fie amenajat spaţiul în care va fi montat şi utilizat echipamentul.

Sterilizatorul, vechi și foarte utilizat

Referitor la faptul că aparatul de sterilizare Formomat este nefuncţional,vă informăm că această situaţie are drept cauză perioada lungă de folosire intensă a echipamentului (începând din anul 2009) şi faptul că producătorul nu mai asigură piesele de schimb necesare reparării sale. Conducerea Spitalului Clinic Colţea are în vedere achiziţia unui nou echipament de sterilizare în perioada următoare, în funcţie şi de posibilităţile financiare”, au transmis într-un comunicat reprezentanţii ASSMB, pentru News.ro. 

Responsabilii din Ministerul Sănătăţii au explicat pentru News.ro că Spitalul Colţea a beneficiat în 2019 de o finanţare substanţială pentru achiziţionarea unui echipament necesar unităţii sanitare şi că anul acesta conducerea spitalului Clinic Colţea a depus o încă o cerere pentru finanţarea achiziţiei unui computer tomograf.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au spus şi că stabilirea priorităţilor privind destinaţia cheltuielilor pentru investiţii revine conducerii spitalului, şi, în plus, Spitalul Colţea, fiind în subordinea administraţiei publice locale, poate asigura, conform legii, finanţarea pentru anumite investiţii necesare spitalului, printre care şi echipamente medicale.  

“În anul 2019, Spitalul Clinic Colţea din Bucureşti a beneficiat de finanţare din bugetul Ministerului Sănătăţii, având ca sursă de finanţare bugetul de stat, în sumă de 1.744.000  mii lei pentru achiziţia unui echipament de iradiere de sânge.

În anul 2021, Spitalul Clinic Colţea din Bucureşti a depus cerere pentru finanţarea achiziţiei unui computer tomograf 16 slice (n.red. este un computer tomograf ultraperformant care are incluse tehnologii inteligente, care oferă imagini de înaltă calitate, oferă confort crescut pentru pacient,  diagnostice rapide, esenţiale în stabilirea tratamentului , în multiple afecţiuni, unele foarte grave, precum accidentul vascular cerebral, de exemplu). 

Menţionăm că stabilirea priorităţilor privind destinaţia cheltuielilor de natura investiţiilor revine managementului unităţii sanitare solicitante.

De asemenea, potrivit prevederilor HG nr. 529/2010 pentru aprobarea menţinerii managementului asistenţei medicale la autorităţile administraţiei publice locale care au desfăşurat faze-pilot, precum şi a Listei unităţilor sanitare publice cu paturi pentru care se menţine managementul asistenţei medicale la autorităţile administraţiei publice locale şi la Primăria Municipiului Bucureşti şi a Listei unităţilor sanitare publice cu paturi pentru care se transferă managementul asistenţei medicale către autorităţile administraţiei publice locale şi către Primăria Municipiului Bucureşti, Spitalul Clinic Colţea din Bucureşti este unitate publică sanitară din reţeaua administaţiei publice locale din Municipiul Bucureşti, respectiv din subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, care are calitatea de ordonator principal de credite pentru spital.

Menţionăm că, în conformitate cu Art. 199, alin 1. din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare – ,,Autorităţile publice locale pot participa la finanţarea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare, respectiv, cheltuieli de personal, stabilite în condiţiile legii, bunuri şi servicii, investiţii, reparaţii capitale, consolidare, extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare cu paturi transferate, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele localeˮ, au explicat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii la solicitarea News.ro. 

Primul spital din București

Spitalul Clinic Colţea este primul spital din Bucureşti. Unitatea sanitară a fost construită în 1704, din iniţiativa spătarului Mihai Cantacuzino. Organizarea şi funcţionarea spitalului au fost stabilite după modelul spitalului Ospedale di S.Lazzaro e Medicanti din Veneţia. A fost una dintre primele baze de învăţământ medical din România. Interesant este că prima misiune a spitalului a fost una socială şi medicală în acelaşi timp. Medicii erau obligaţi să îngrijească absolut toţi pacienţii, indiferent de starea lor socială, iar spitalul Colţea, la începuturi, asigura şi înmormântarea celor care se stingeau aici. Dacă la început spitalul avea doar 24 de paturi, în prezent are peste 300.  

Acum spitalul este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai moderne spitale din România, fiind renovat în cursul mai multor ani.  

Spitalul Clinic Colţea, aflat în subordinea Primăriei Capitalei prin ASSMB, a finalizat în 2010 investiţii de 63 milioane de euro, făcute în decurs de zece ani.

Distribuie

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Rafila, ironic la adresa lui Cîțu: 36 de milioane de mici îl despart de ținta de vaccinare

Daniela Arnăutu

Ministerul Sănătăţii cumpără incubatoare pentru nou-născuți, în valoare totală de peste 74 de milioane de lei

Daniela Arnăutu

OMS are în plan să ceară femeilor de vârstă fertilă să nu bea alcool

Daniela Arnăutu

Șeful CNAS spune că trebuie reglementată măsura contribuției personale a pacienților

Daniela Arnăutu

Mihăilă anunță că o agenție încă neînființată va prelua managementul de proiect pentru spitalele regionale

Daniela Arnăutu

48.000 doze de vaccin Johnson&Johnson sosesc în România

Daniela Arnăutu

Acest website sau tool-urile externe, folosesc cookie-uri necesare pentru buna lui functionare, in scopurile descrise in politica de cookie-uri. Pentru a afla mai multe despre acestea si despre modul in care poti sa revoci acordul pentru cookie-urile folosite, te rugam sa consulti Politica de COOKIES. Prin inchiderea acestui mesaj de notificare sau continuarea navigarii in website in orice fel, iti dai acceptul pentru folosirea de cookie-uri. DE ACORD Termeni si conditii »