Duminica aceasta, la “Asta-i România!”: Copiii fără copilărie

Duminică, de la ora 14:30, emisiunea “Asta-i România!” ne invită să urmărim o parte din poveștile copiilor proveniți din medii defavorizate, care sunt nevoiți să renunțe la școală, să muncească, pentru a putea trăi. Îl cunoaștem, prin intermediul “Asta-i România!”, pe unul dintre acești copii pribegiți de soartă, pe Adelin, un copil frumos, sclipitor, care-și trăiește viața într-o casă modestă, într-un sat din Călărași.

Crescut de bunici, încă din fașă, la cei 9 ani ai săi, Adelin nu știe ce înseamnă viața cu adevărat, dar din camera mică și bătrânească în care trăiește, el este gata să înfrunte lumea mare. Își antrenează zi de zi mintea, citește și învață despre tot ce îl înconjoară; e ca un burete care absoarbe tot și învață din joacă. Nu le este ușor bunicilor, bătrâni și bolnavi să-l crească pe Adelin, dar luptă din răsputeri să-i ofere o educație care să-l călăuzească pe un drum bun. Nu vor ca sărăcia și neajunsurile să stea în calea visurilor nepotului lor, și numai pentru asta se chinuie cei doi bunici să trăiască. Adelin înțelege tot sacrificiul bunicilor, e maturizat înainte de vreme și este altfel decât restul copiilor de vârsta lui.

Adelin a ajuns în grija bunicilor imediat după ce mama l-a adus pe lume. Din cauza unei depresii postnatale, femeia nu s-a mai simțit în stare nici măcar să-l atingă – așa că l-a lăsat în grija bunicilor paterni, cu gândul că-l va lua peste câteva luni… Au trecut, de atunci, 9 ani. Școala este universul lui Adelin; îi place să descopere lumea în toate formele ei, adoră geografia, matematica, dar și chimia. E cel mai bun din clasă, și îi întrece chiar și pe elevii din clase mai mari. Dacă pentru Adelin școala e puntea spre un viitor mai bun, alți copii ca el nici nu mai au curajul să viseze. Sunt împăcăți cu soarta, cu sărăcia și mulți dintre ei nu stiu ce e dincolo de marginea satului.

Tot duminică, la “Asta-i România!”, aflăm povestea drumului oilor care nu mai fac transhumanța. Ciobanii regretă că nu mai pot pleca cu turma în toată țara, 6 luni pe an, pentru că vremurile s-au schimbat și modernitatea nu le mai permite să mențină tradițiile.

Nu ratați duminică, de la ora 14:30, o nouă ediție “Asta-i România!”, emisiune prezentată de Mihai Ghiță, la Kanal D.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

asta-i romania copii fara copilarie
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes