Opinii

Duminica ORBULUI 20 mai 1990 – Ion Iliescu ales cu o majoritate uriașă. Mesaj după 30 de ani

La împlinirea a 30 de ani de la alegerile parlamentare și prezidențiale din 20 mai 1990, fostul președinte Ion Iliescu a postat un mesaj pe blogul personal. În 1990,alegerile au fost câștigate cu o largă majoritate de FSN și de Ion Iliescu, ceea ce i-a făcut pe mulți să comenteze că au întârziat instaurarea și consolidatrea regimului democratic în România. Fostul președinte nu este de acord și spune că 20 mai 1990 a reprezentat momentul 0 a democrației românești.

Fostul președinte Ion Iliescu apare azi cu o declarație publică, mai precis un mesaj despre semnificația zilei de 20 mai 1990. Într-o postare pe blogul personal, Iliescu se declară în dezacord cu demonizarea acelui scrutin, precizând că a fost momentul în care agenda cetățeanului s-a suprapus cel mai bine pe agenda politicienilor.

”Demonizarea acelor alegeri poate fi, până la un punct, explicată, în contextul unei lupte politice, specifică acelor vremuri. Nu a fost Duminica Orbului, cum place unora să spună. Alegerea, atunci, nu s-a făcut în necunoștință de cauză, dimpotrivă. Privind retrospectiv, niciodată ca atunci agenda politicienilor nu s-a identificat atât de puternic cu agenda publică. Am ales, atunci, un Parlament, care era și Adunare Constituantă”, scrie el.

Fostul președinte atrage atenția asupra pericolului instaurării unui regim autoritatristm, motiv pentru care trebuie să apreciem la adevărata valoare instituții fundamentale ale statului precum Curtea Constituțională a României și Avocatul Poporului.

”Indiferent de crizele pe care le traversează, România trebuie să rămână, așa cum și-au dorit cei care au votat în 20 mai 1990, o democrație funcțională, în care drepturile și libertățile cetățenești sunt garantate și apărate”, a mai arătat fostul președinte. Totodată el avertizează că noua clasă politică se desprinde din ce în ce mai mult de societate, jucând chiar un rol de frână social. În acest context îi îndeamnă pe politicieni să revină la agenda publică și să servească interesului cetățeanului.

20 mai 1990 – Duminica orbului. Cîmpeanu și Rațiu, învinși de comunistul Iliescu

În primul scrutin postcomunist, pentru funcţia de preşedinte, doar Frontul Salvării Naţionale, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat au promovat candidaţi la preşedinţie: Ion Iliescu (FSN), Radu Câmpeanu (PNL) şi Ion Raţiu (PNŢCD). A ieşit câştigător, încă din primul tur, Ion Iliescu.

Au fost depuse 5.700 de candidaturi pentru Adunarea Deputaţilor şi 1.580 pentru Senat, din partea a 71 de formaţiuni politice. În calitate de independenţi, 212 persoane şi-au depus candidaturile pentru Adunarea Deputaţilor şi 126 pentru Senat.

Numărul alegătorilor care s-au prezentat la urne, la 20 mai 1990, a fost de 14.826.616 din totalul de 17.200.722 înscrişi pe liste, adică 86,19% din electorat.

Alte știri de interes

CTP despre Pimen: Dacă a murit nu trebui să se mai considere că a fost turnător?

Mihnea Tudor

Despre responsabilitate, cu Cătălin Teniță

Mihnea Tudor

Ca pe vremea lui Năstase – Pesedistul Romașcanu dă indicații voalat, pe linie de partid, conducerii Realității

Saghin Cristian

CTP: ”Problema PSD este ca sunt prea puțini morți”. De ce a spus asta

Mihnea Tudor

Cine-l pedepsește pe autoinfectatul Viorel Cataramă?

Saghin Cristian

Judecătorul Danileț explică de ce decizia CEDO în cazul Kovesi schimbă major statutul procurorilor

Mihnea Tudor

ANA BIRCHALL – Două flageluri cu care ne-am confruntat: Covid-19 și Corupția

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »