După o nouă şarjă critică a lui Evgheni Prigojin, Ministerul rus al Apărării recunoaşte meritele Wagner în cucerirea oraşului Soledar

După ce oligarhul rus Evgheni Prigojin a avut, vineri, o nouă postare dură la adresa conducerii militare de la Moscova, Ministerul rus al Apărării a creditat în cele din urmă compania sa militară privată Wagner pentru că “a condus asaltul direct” asupra oraşului ucrainean Soledar, relatează CNN.

În comentarii publicate vineri prin intermediul serviciului său de presă, Evgheni Prigojin, un apropiat al lui Vladimir Putin şi şeful grupului de mercenari Wagner, a denunţat “luptele interne, corupţia, birocraţia şi oficialii care vor să rămână în funcţiile lor”, într-o referire aparentă la conducerea Ministerului rus al Apărării. El s-a plâns şi de ceea ce numeşte încercări constante de a “fura victoria” grupului său de mercenari.

Comentariile lui Prigojin evidenţiază, încă o dată, disensiunile dintre şeful grupului Wagner şi Ministerul Apărării. În postarea de pe Telegram, el mai spune că, deşi Statele Unite sunt “un adversar serios, în acest moment nu este unul cheie” – în schimb, Ministerul rus al Apărării este.

Prigojin, care a criticat dur şi în alte ocazii eşecurile armatei regulate, a emis la începutul acestei săptămâni o afirmaţie prematură potrivit căreia Soledarul a căzut deja şi a susţinut că luptele grele de acolo au fost purtate exclusiv de către oamenii săi din grupul de Wagner.

În replică, Ministerul rus al Apărării a transmis un comunicat în care părea să-l contrazică pe cel poreclit “Bucătarul lui Putin”, spunând că încă se dau lupte grele la Soledar şi nu a menţionat nimic despre meritele grupului Wagner.

La rândul său, Ucraina a negat că forţele ruseşti au preluat controlul asupra oraşului Soledar şi a declarat că forţele sale încă rezistă.

Vineri, Ministerul rus al Apărării a anunţat că Rusia a cucerit oraşul, dar din nou nu a menţionat activitatea unităţilor Wagner în oraş

Vineri seara târziu, însă, ca răspuns la noua şarjă critică a lui Prigojin, Ministerul rus al Apărării a emis un nou comunicat, prin care a încercat să “clarifice” situaţia şi a recunoscut rolul luptătorilor grupului Wagner în Soledar.  “În ceea ce priveşte asaltul direct asupra cartierelor oraşului Soledar ocupate de forţele armate ale Ucrainei, această sarcină de luptă a fost îndeplinită cu succes prin acţiunile curajoase şi altruiste ale voluntarilor din detaşamentele de asalt Wagner”, a declarat Ministerul rus al Apărării, care vorbeşte totodată despre un “plan unic” de acţiune al forţelor ruseşti.

Un oficial ucrainean de rang înalt caracterizase vineri luptele interne dintre diferitele facţiuni ale puterii ruse ca fiind “un semn al începutului uimitorului sfârşit”.

Mikhailo Podoliak, consilier al şefului biroului preşedintelui Ucrainei, a declarat pe Twitter că “rumoarea publică” dintre Ministerul rus al Apărării, Prigojin şi generalul Serghei Surovikin (până recent comandantul operaţiunilor de luptă din Ucraina) “despre cine luptă mai bine în a 11-a lună a războiului de 3 zile şi cine va lăsa mai multe dintre cadavre lor la Soledar este un semn bun al începutului uimitorului sfârşit”, a spus el.

Surovikin a fost înlocuit miercuri din funcţia de şef al aşa-numitei “operaţiuni militare speciale” a Rusiei în Ucraina cu şeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov.

Serghei Markov, un blogger militar rus pro-Kremlin, a opinat vineri pe Telegram că “duşmănia publică şi semi-insultele dintre conducerea Ministerului Apărării şi compania Wagner” dăunează Rusiei şi “trebuie să fie oprită imediat”.

În aceste condiţii, declaraţia de vineri seara a Ministerului Apărării pare să fie o încercare de detensionare.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

lupte soledar prigojin soledar
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes