După ploile abundente, un alt fenomen meteo extrem va lovi România. Vremea în următoarele zile

Până acum am avut parte de ploi abundente în special în vestul țării, însă, potrivit datelor publicate de ANM, seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se va semnala pe mai multe suprafețe agricole.

Sunt vizate suprafețele din Dobrogea, local în diferite zone din Moldova şi Muntenia, iar izolat în estul Olteniei şi nord-vestul Banatului, arată prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie, pentru perioada 10 – 16 iulie 2020.

”Rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 centimetri, în cultura neirigată de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Seceta pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi local extremă, se va semnala pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, local în centrul, estul, sudul şi sud-estul Moldovei, nord-estul, estul, sud-estul, nordul şi sudul Munteniei, sudul, sud-vestul, izolat estul Olteniei, nord-vestul Banatului”, menţionează specialiştii.

Totodată, prognoza ANM subliniează faptul că regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va determina o evoluţie normală a proceselor fiziologice la toate culturile agricole, în cea mai mare parte a ţării.

Lucrările agricole în câmp

În ceea ce privește starea de vegetaţie a speciilor prăşitoare, potrivit sursei citate, aceasta se va menţine în general bună şi medie, iar în semănăturile tardive şi pe terenurile cu deficite de apă în sol, ritmurile de vegetaţie ale plantelor vor fi stânjenite. La grâul de toamnă înfiinţat în perioada optimă se vor continua lucrările de recoltare, iar în semănăturile tardive se vor înregistra fazele de maturitate în ceară şi deplină (30-100%).

În ceea ce privește lucrările agricole în câmp (praşile mecanice/manuale, erbicidări, tratamente fito-sanitare, recoltare etc.), specialiştii ANM recomandă continuarea acestora şi precizează că, în zilele fără precipitaţii, acestea se vor desfăşura în condiţii relativ bune.

Temperaturile perioadei

Din punct de vedere termic, în primele zile ale perioadei va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit în aproape toată ţara, iar în restul intervalului, valorile termice se vor situa în jurul normelor climatologice.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 21 şi 28 de grade Celsius în zilele cele mai calde, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 5 grade şi de 13 – 27 grade Celsius spre sfârşitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 18 şi 36 de grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, iar cea minimă va fi cuprinsă între 7 şi 22 de grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.

Totodată, se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie şi izolat, căderi de grindină. De asemenea, local se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

meteoprognoza meteoprognoza pe o saptamanavremea
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes