Edi Iordănescu, uimit de ”noul” Gigi Becali: Nu se aştepta să-i accepte condiţiile

Edward Iordănescu, noul antrenor al FCSB, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că nu se aştepta ca patronul echipei, Gigi Becali, să-i accepte condiţiile şi a precizat că i-a forţat mâna acestui cu clauze care să-l facă să refuze.

“Sunt bucuros că sunt aici, sunt fericit, sunt mândru şi onorat în acelaşi timp. Simt o responsabilitate imensă pe care sunt pregătit să mi-o asum, este o provocare şi pentru mine. Nu e prima dată când s-a pus problema să vin aici, s-au schimbat nişte lucruri dacă sunt în faţa dumneavoastră, dar chiar dacă recunosc că am avut multe reţineri, semne de întrebare, multe idei care mi-au mers în minte şi am încercat să întorc acest scenariu pe toate feţele posibile şi imposibile, în momentul în care am spus da, am păşit în curtea complexului cu toată convingerea, cu toată energia, cu toată personalitatea necesară pentru a reuşi să facem lucrurile bune aici, să producem performanţă, să construim o echipă solidă de care suporterii, în primul rând, patronul, conducerea, toată lumea trebuie să fie mândră. Pentru asta trebuie timp, muncă multă, trebuie răbdare, dar suntem pregătiţi să facem aceste lucruri.

Câte clauze are în contract

Multe, multe. Planul meu după ce am plecat de la CFR a fost să merg în străinătate, au fost discuţii în sensul ăsta, a fost şi o oportunitate foarte bună pe care am scăpat-o pentru că am dat un răspuns prea târziu, o echipă angrenată în cupele europene, a trecut, totul aparţine trecutului. Dar în continuare rămăsesem ancorat în dorinţa de a pleca în străinătate. A venit această chemare, am stat faţă în faţă cu patronul clubului şi, după cum ştiţi, nu a fost prima oară când am stat faţă în faţă, însă am găsit un om total schimbat în abordare, în idei, culminând cu propunerea făcută. Recunosc şi sper să nu se supere pe mine când spun asta, atunci când mi-a cerut să ne întâlnim, mi-a spus că poate nu-mi doresc să vin, dar să vin să vorbim. Am mers cu toată deschiderea şi cu tot respectul pentru a discuta, dar am mers cu convingerea – nu 99 la sută, ci sută la sută – că nu va fi o colaborare, aşa cum a fost şi în trecut. Ba mai mult decât atât, vă spun că am fost pregătit în aşa fel încât să am solicitările de aşa natură încât şi dacă îşi doreşte probabil mai mult decât şi-a dorit în trecut să mă aducă să nu-mi poată să mi le accepte, să le refuze. Dar am descoperit un om total schimbat, prin tot ceea ce mi-a spus pe latura pe care pe mine mă interesează, latura profesională şi rolul meu la echipă. Mai mult decât atât, dacă în trecut am negociat la fel ca şi acum pe anumite condiţii şi clauze, de data asta mi-a spus să-mi construiesc contractul aşa cum îmi doresc, cu toate clauzele necesare şi îmi va accepta în totalitate. Este ceea ce am făcut.

Au fost două, trei zile în care am discutat cu avocaţii, au fost bineînţeles nişte schimburi de e-mail-uri între avocaţii clubului şi avocații mei, am construit contractul aşa cum am dorit şi s-a ajuns ca să fie semnat, după cum ştiu de către club, dar ultimul cuvânt a fost al patronului, care a spus că nu-l interesează ce scrie în el, să fie semnat, că aşa mi-a promis. Pentru asta îi sunt recunoscător, pentru asta îi mulţumesc şi recunosc că m-a sensibilizat extrem de tare şi a fost, probabil, factorul decisiv care m-a adus aici, pe lângă suporteri, oamenii din club şi chiar băieţi, jucători, şi, nu în ultimul rând, MM, care a avut rol deosebit în convingerea mea. Şi după ce am plecat de acolo, am fost un pic şocat de cum a pus problema şi de ceea ce a promis şi susţinut, dar când mi-a spus că îmi acceptă tot ceea ce-mi doresc în contract şi, fără să verifice, va spune da, cu toate astea am plecat spre casă şi m-am gândit ce să pun ca să nu accepte. Şi când am făcut treaba asta împreună cu avocaţii şi a plecat contractul de la mine către club, ca propunere şi am văzut poziţia pe care a luat-o public, la televizor, şi ştiu ce a treansmis către club şi către domnul Argăseală, a fost momentul care a schimbat tot. A spus că nu vrea să ştie ce e în el, să mi-l semneze şi să-mi dea o copie după el.

Dacă are încredere că Becali îşi va ţine cuvântul

Eu am trei atuuri, unul în care cred foarte tare este cuvântul dânsului, pentru că sub cuvânt de onoare mi-a promis anumite lucruri. Doi, este contractul meu, care, probabil, este un contract atipic pentru fotbalul românesc şi nu numai. Contractul meu înseamnă pentru mine o anumită protecţie, clară. Şi al treilea rând, persoana mea, felul meu de a fi, comunicarea mea, stilul meu, modul meu de lucru şi tot ceea ce fac eu. Pe aceste lucruri mă bazez şi am încredere deosebită în grupul de jucători. Am găsit un grup foarte tânăr de jucători cu foarte mult potenţial şi dorinţă pentru performanţă. Eu consider am o triplă responsabilitate, ordinea contează mai puţin: suporteri, patron şi jucători. Mă bucur aici de un grup de oameni performant, dar toţi am simţit lipsa de performanţă. Suntem aici să producem performanţă. Voi apela la toate mijloacele posibile şi imposibile ca să-mi apăr jucătorii, să-mi apăr clubul, să-mi apăr colegii, să ne apărăm munca şi să producem performanţă. Patronul are dreptul şi libertatea să comenteze ce-şi doreşte.

E adevărat că i-am solicitat nişte lucruri şi ştie ce i-am solicitat şi ştie că mi-aş dori foarte tare să încerce să fie temperat – şi chiar dacă e nervos sau supărat în anumite momente – în ceea ce înseamnă în mod special poziţia faţă de jucători. Dacă are supărări sau nemulţumiri, să le direcţioneze în mod special către mine, pentru că sunt pregătit să mi le asum. Să încerce să lase jucătorii în ceea ce înseamnă gestionarea mea totală, eu sunt cel care va trage la răspundere jucătorii, jucătorii nu au responsabilitate în faţa nimănui, decât a mea. Ce va spune patronul îşi va asuma, dar mi-ar plăcea ca să încerce să-şi păstreze cuvântul dat şi să încerce ca, prin ieşirile dânsului, care uneori sunt benefice, să ne ajute, să ne sprijine, să ne înţeleagă, pentru că doar aşa se poate face performanţă. Contractul meu este foarte complex şi se ating punctele sensibile, de comentariu în spaţiu public, de poziţiile care sunt luate, de influenţă. Scopul meu este să vin aici, să fac performanţă, să câştig bani din performanţă, nu din amenzi şi clauze de reziliere, cum a fost şi cazul în primul mandat la CFR. Eu nu mi-am dorit banii ăia, mi-am dorit performanţă şi automat, ca orice om, muncesc şi pentru bani.

Nu am venit aici ca la sfârşit de lună să rup o chitanţă şi să o trimit patronului pentru nota de plată. Înţelegerea cu patronul a fost că obiectivul este titlul şi mi l-am asumat, chiar dacă nu plecăm corect în cursă, cel puţin eu, că deja mă uit în sus şi trebuie să recuperez. M-am aşezat la o partidă de şah, la care jocul e început şi sunt în dezavantaj. Încerc împreună cu băieţii să recuperăm, dar obiectivul rămâne titlul şi am venit doar pentru titlu, nu pentru locul 2 şi locul 3. Mai ales că am simţit ce însemană titlu şi am devenit şi mai flămând pentru asta, acum. Sunt disponibil domniei sale 24 din 24 de ore, dar nu pentru fotbal, ci dacă mă contactează (n.r. – Becali) şi e nevoie de orice altceva care nu e pur fotbalistic. De fotbal nu discutăm decât lunea. Lunea, însemnând ziua de după joc, că poate jucăm lunea şi atunci discutăm marţi şi atunci închid telefonul de miercuri. 

Despre jucători

Responsabilitatea rezultatului este a mea în totalitate, nu a jucătorilor. Responsabilitatea jucătorilor este în faţa mea, în vestiar, în ceea ce înseamnă atitudinea şi exprimarea. De rezultat răspund eu, dar ei răspund în faţa mea. Eu sunt cel care voi critica, dar în spatele uşilor închise, eu sunt cel care îi voi analiza şi cere, le voi da indicaţiile necesare. Mi-ar plăcea ca ei să poată fi cât mai liniştiţi şi toată presiunea şi toată dinamica să o creez doar eu. Dacă vor mai fi ieşiri în viitor din partea patronului, este foarte posibil. Veţi vedea la momentul respectiv poziţia mea. Cu siguranţă de respect, pentru că nu o să intru în conflict public, dar autoritatea, aşa cum am convenit, în ceea ce priveşte latura tehnică este total a mea, şi asta înseamnă primii 20, primii 11, schimbări, tot ce ce înseamnă metodică de lucru, strategie, abordare a jocului îmi aparţine total, în exclusivitate, nu mie şi la altcineva, doar mie.

Toţi jucătorii sunt extrem de importanţi, toţi sunt speciali, am o singur vedetă, echipa. Nu contează numele şi nu joacă numele. Vreau ca toţi să se pregătească extremd e bine, le-am spus din prima zi că niciodată nu voi accepta ifose sau supărări sau mofturi. Se exclude singur cine face asta. Ei sunt plătiţi să se antreneze, când se apelează la ei, să intre şi să joace. Mie îmi place ca în primul rând climatul să fie unul profesionist total, concentrare totală la antrenamment, să fie disciplină, să fie implicare Este important ce se întâmplă în jurul terenului şi vreau disciplină maximă şi din prima zi m-am asigurat că toată lumea înţelege că atunci când toată lumea e la antrenament nimeni nu face nimic decât să susţină ceea ce înseamnă activitate. Le-am spus că, pentru mine, seriozitatea şi profesionismul fac diferenţa. Mă interesează să fie disciplină totală, mă interesează să fie ordine în teren, în afara terenului, în vestiar, în programul echipei, în cantonament, pentru că doar aşa putem să performăm. Clubul şi patronul le-a asigurat toate condiţiile, aşa că rolul lor este să implice. Cine nu se va implica se va exclude singur.

Despre suporteri

Nu pot să vând iluzii. Le-am transmis şi ieri suporterilor, cuvântul de bază este răbdarea, rezultatul vine în baza unui proces şi pentru asta trebuie foarte multă muncă, dar grupul de jucători crede necondiţionat în el. Le transmit suporterilor că am venit ca să aduc spiritul în primul rând, sunt aici să aduc spiritul înapoi. Dacă cineva crede că într-o zi, două, şapte, o săptămână, zece zile, două săptămâni vor fi schimbări majore în ceea ce înseamnă exprimare, rezultate se înşeală şi vreau să transmit că nu vreau să-i necăjesc şi atunci mai bine îi avertizez să se încarce cu puţină răbdare. Totul vine în baza unui proces de muncă. Dacă echipa va avea o reacţie extraordinară va fi numai pentru că reuşim să schimbăm repede implicarea şi starea de sprit, dar tactica nu se schimbă de pe o zi pe alta niciodată.

Suporterii au un rol esenţial, garanţia sunt eu că anumite lucruri pe care ei le-au digerat greu şi nu le-au plăcut nu vor mai fi la fel. Au deja promsiunea mea. Dar fără concursul lor, fără răbdarea lor şi fără susţinerea lor va fi foarte greu să reuşim. Eu, personal, am nevoie de ei, echipa are nevoie de ei, băieţii, mai mult decât oricine, au nevoie de ei, îi ştiu supăraţi, îi ştiu frustraţi, îi ştiu că au dor de performanţă, pentru că au fost departe performanţele de echipă în ultimii ani, dar dacă se aşteaptă la minuni, doar Dumnezeu le face, eu nu pot să le fac. Îi aştept aproape şi, dacă de la meci la meci vor veni măcar zece în plus, în final vom fi mai mulţi şi mai puternici împreună. Aici sunt în asentiment total cu patronul, cred în Dumnezeu şi eu şi cred că Dumnezeu are rolul lui şi cine munceşte şi este corect în viaţă, până la urmă este şi răsplătit”, a declarat Iordănescu.

FCSB a anunţat, miercuri, că noul antrenor al echipei bucureştene este Edward Iordănescu. Tehnicianul în vârstă de 43 de ani preia echipa după şapte meciuri oficiale în care roş-albaştrii au fost pregătiţi de Dinu Todoran.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

conditii iordanescu contract iordanescu fcsb gigi becali iordanescu fcsb noul gigi becali
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes