Aplicarea acestui program, destinat exclusiv producătorilor şi procesatorilor autohtoni, garantează realizarea produselor agroalimentare pe teritoriul ţării şi fabricarea acestora doar din materii prime de origine românească.
Nu în ultimul rând, un argument consistent al necesităţii aplicării acestui act normativ este realitatea conform căreia consumatorii români sunt puşi în dificultate atunci când trebuie să aleagă un produs care foloseşte în procesul de fabricaţie materii prime româneşti. Pentru a sprijini cetăţenii în alegerea corectă a produselor achiziţionate, producătorii români folosesc drept raţionament suplimentar menţiunea privind originea materiilor prime folosite pentru produsele lor.
În lipsa unor reglementări clare din acest punct de vedere, fermierii noştri nu au posibilitatea de a include informaţiile referitoare la originea românească a materiilor prime folosite în procesul de fabricaţie, respectiv pe etichetele aferente produselor.
În aceste condiţii, un procent însemnat al fermierilor români a ajuns în situaţia ingrată de a nu-şi mai putea valorifica produsele obţinute, fiind nevoiţi să disponibilizeze personal, fapt ce a generat o serie de efecte sociale negative în lanţ. “Sunt încrezătoare că aplicarea acestei legi va îmbunătăţi exponenţial competitivitatea fermierilor români, printr-o mai bună integrare a acestora în cadrul lanţului agroalimentar, va creşte valoarea adăugată a produselor agroalimentare, gradul lor de competitivitate, şi, nu în ultimul rând, va avea un aport substanţial în crearea de noi locuri de muncă în sectorul agricol”, mai spune Elena Hătărău, seputat PNL de Bacău.
Comenteaza cu profilul facebook