Elon Musk a supărat din nou Taiwanul

Taiwanul “nu este de vânzare”, a declarat ministrul de externe al insulei, într-o replică dură la adresa lui Elon Musk, care a afirmat că Taiwanul este parte integrantă a Chinei, miliardarul implicându-se din nou în problema spinoasă a relaţiilor dintre Beijing şi Taipei, relatează Reuters.

Elon Musk, proprietarul platformei sociale X, al companiei de automobile electrice Tesla şi al reţelei de sateliţi Starlink, a făcut aceste comentarii la conferinţa All-In din Los Angeles, încărcată pe YouTube în această săptămână.

“Politica lor (a Beijingului) a fost de a reunifica Taiwanul cu China. Din punctul lor de vedere, poate că este analog cu Hawaii sau ceva de genul acesta, ca o parte integrantă a Chinei care, întâmplător, nu face parte din China, mai ales pentru că (…) Flota americană din Pacific a oprit orice fel de efort de reunificare prin forţă”, a spus Elon Musk.

Miercuri seara, ministrul taiwanez de externe Joseph Wu i-a răspuns lui Musk printr-o postare pe X în care a spus că speră că miliardarul i-ar putea cere Chinei să “deschidă X pentru poporul său”. China blochează X, alături de alte reţele sociale occidentale importante, precum Facebook.

“Poate că el crede că interdicţia este o politică bună, la fel ca şi oprirea Starlink pentru a zădărnici contraatacul Ucrainei împotriva Rusiei”, a adăugat Wu, referindu-se la faptul că Musk a refuzat anul trecut o cerere ucraineană de a activa reţeaua sa de sateliţi Starlink în oraşul port Sevastopol din Crimeea pentru a ajuta la un atac asupra flotei ruseşti de acolo.

“Ascultaţi, Taiwanul nu face parte din RPC şi cu siguranţă nu este de vânzare!” a declarat Wu, folosind acronimul pentru Republica Populară Chineză.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

muskmusk taiwantaiwan china
redactia

Alte stiri de interes