Elon Musk susține CureVac și crede în vaccinul CVnCoV

Elon Musk susține CureVac și crede în vaccinul CVnCoV
Elon Musk susține CureVac și crede în vaccinul CVnCoV

 Tesla Inc, firma miliardarului american Elon Musk a decis, încă de la jumătatea anului trecut, să ajute compania farmaceutică germană CureVac să dezvolte un vaccin anti-Covid.

Așa cum anunța Elon Musk, în iulie 2020,  Tesla Inc construiește imprimante de molecule mobile pentru a ajuta compania farmaceutică germană CureVac să dezvolte un vaccin anti-Covid. CureVac, o companie germană nelistată, a declarat că dezvoltă unități portabile de producție de mARN pe care le numește imprimante și pe care Elon Musk le-a descris ca fiind „microfabrici ARN”.

Imprimantele au fost dezvoltate pentru a fi trimise în diverse locații unde pot imprima moleculele necesare pentru dezvoltarea vaccinului și a unor terapii bazate pe mARN. Dacă vaccinul anti-Covid dezvoltat de CureVac va primi aprobarea, noua tehnologie utilizată pentru combaterea pandemiei are locații de producție aprobate în Germania, având capacitatea de a produce sute de milioane de doze. 

Compania farmaceutică  germană CureVac este susținută și de Fundația Bill & Melinda Gates.

În septembrie 2020, directorul executiv al Tesla, Elon Musk, a lăudat activitatea inovatoare a CureVac privind vaccinurile, în timpul unei vizite la sediul companiei farmaceutice germane. 

S-a asocial cu gigantul Bayer

De altfel, CureVac s-a și asociat, ulterior, cu  gigantul farmaceutic Bayer pentru a dezvolta un vaccin împotriva coronavirusului. În urma acestei asocieri, CureVac a primit dreptul de a exploata expertiza Bayer și infrastructura stabilită.

Acordul „ne va ajuta să facem candidatul nostru la vaccin și mai rapid disponibil pentru cât mai mulți oameni posibil”, a spus directorul executiv al CureVac, Franz-Werner Haas.

Declarația a fost publicată după ce tabloidul german Bild a dezvăluit asocierea celor două companii.

Cine este CureVac?

CureVac, cu sediul la Tübingen, care a declarat că este în căutarea unui partener mai mare,  a început, în ultimul trimestru al anului 2020, un studiu clinic în stadiu târziu al candidatului său la vaccinul COVID-19.

De atfel, compania farmaceutică CureVac și-a anunțat intenția de a produce până la 300 de milioane de doze de vaccin în 2021 și până la 600 de milioane în 2022.

Firma de biotehnologie, cotată la Nasdaq, este susținută de investitorii Dietmar Hopp, Fundația Gates, GlaxoSmithKline și guvernul german.

Când ar putea fi lansat vaccinul lor?

Greu de spus o dată exactă, dar trebuie menționat că, înaintea oricărei aprobări de reglementare, UE a asigurat deja 405 milioane de doze de imunizare. Acesta se adaugă la alte câteva acorduri convenite între blocul european și alți dezvoltatori de vaccinuri.

Dar vaccinul CureVac va trebui să fie aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente din Amsterdam, înainte de a putea fi administrat celor care au nevoie de el în întreaga UE.

În urma asocierii cu firma CureVac, Bayer a preluat greutate producției. CureVac încă își testează vaccinul cu ARNm, în studii clinice, și se află mult în urmă față de rivalii Pfizer și colegii biotehnologi germani BioNTech, precum și de la Moderna, care au obținut autorizații de utilizare de urgență în mai multe țări, precum și rate impresionante de eficiență de 95% în testele de etapă târzie.

 CureVac, studiu clinic în faza târzie a vaccinului COVID-19

Compania farmaceutică germană CureVac și-a început programul de fază 3 de testare chiar la sfârșitul anului 2020, datele primare, dezvăluite în noiembrie, prezentând rezultate pozitive în general, deși tolerabilitatea a rămas o preocupare. CureVac crede că își va atinge obiectivul în 2021, de a aduce vaccinul CVnCoV pe piață.

Bayer a sărit în ajutorul CureVac promițând sprijin nu doar pentru producție, ci și pentru studii clinice, de reglementare și de farmacovigilență. De asemenea, Bayer promite sprijin și în gestionarea lanțului de aprovizionare.

Comisia Europeană a oferit mai  puțin decât se zvonea că ar fi dat Trump

Comisia Europeană a oferit  un sprijin financiar în valoare de până la 80 de milioane de euro către CureVac, un dezvoltator de vaccinuri inovatoare cu sediul în Germania, pentru a intensifica dezvoltarea și producția unui vaccin împotriva COVID-19.

Asta în contextul în care presa germană scria că Donald Trump ar fi oferit, pe la sfârșitul lui 2020,  un miliard de dolari firmei CureVac, dar cu condiția ca aceasta. Să producă un vaccin exclusiv pentru cetățenii SUA.

Eficiență la costuri scăzute?

Înfiinţată în anul 2000, CureVac este o companie biofarmaceutică germană care a dezvoltat o tehnologie nouă pentru a depăşi unul dintre cele mai mari obstacole în calea utilizării vaccinurilor: nevoia de menţinere stabilă fără refrigerare. Tehnologia sa pentru vaccinuri se bazează pe molecule de ARN mesager (ARNm), care stimulează sistemul imunitar. Studiile preliminare au demonstrat că tehnologia poate constitui o reacţie rapidă la COVID-19. În cazul în care va fi demonstrat acest lucru, milioane de doze de vaccin ar putea fi produse la costuri scăzute în unităţile de producţie existente ale CureVac. 

Firma, recompensată de CE

Comisia Europeană a recunoscut potenţialul CureVac de a produce vaccinuri salvatoare pentru oamenii din întreaga lume într-un mod sigur şi la preţuri accesibile încă din 2014, când CureVac a primul premiu oferit de UE pentru stimularea inovării, în valoare de 2 milioane de euro, finanţat prin programul de cercetare şi inovare al UE (Programul Cadru 7). Premiul a fost conceput pentru a sprijini dezvoltarea în continuare a ideii de pionierat. 

În prezent, Comisia şi BEI îşi consolidează în comun eforturile pentru a oferi CureVac mijloacele necesare, profitând de cooperarea lor îndelungată în ceea ce priveşte instrumentele financiare dedicate sprijinirii cercetării şi inovării, cum ar fi InnovFin din cadrul programului Orizont 2020 şi, în special, facilitatea sa de finanţare a bolilor infecţioase (Infectious Disease Finance Facility).

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

crede vaccinelon musksprijina cureVac
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes