Emmanuel Macron vizitează, împreună cu preşedintele Iohannis şi cu premierul Nicoale Ciucă, Baza Mihail Kogălniceanu

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost primit, miercuri, la Baza Mihail Kogălniceanu, de preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii oficiale. Cei doi şefi de stat urmează să discute despre consolidarea Parteneriatului Strategic româno-francez, aderarea României la Spaţiul Schengen, dar şi despre evoluţia situaţiei de securitate din regiune şi vor susţine declaraţii de presă comune.

Cei doi preşedinţi, Emmanuel Macron şi Klaus Iohannis, au ajuns la Baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Are loc ceremonia de primire oficială a preşedintelui Franţei, de către garda oficială. S-au intonat de asemenea imnurile naţionale ale celor două state.

Cei doi şefi de stat urmează să aibă convorbiri oficiale, o întâlnire cu militarii dislocaţi în bază şi o declaraţie de presă comună.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, cei doi preşedinţi vor discuta despre modalităţile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, a Declaraţiei Politice aferente, ale cărei direcţii de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020.

Alte teme de discuţie vizează aderarea României la Spaţiul Schengen şi implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene.

O atenţie deosebită va fi acordată coordonării poziţiilor celor două state în pregătirea reuniunilor Consiliului European de la Bruxelles, precum şi a Summitului NATO de la Madrid, care vor avea loc în a doua parte a lunii iunie.

De asemenea, ei vor discuta despre evoluţia situaţiei de securitate din regiune şi efectele multiple ale războiului din Ucraina, alături de susţinerea acordată Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi propunerile legate de reconstrucţia acestei ţări.

Cei doi şefi de stat vor discuta despre sprijinirea în continuare a Republicii Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări generate de efectele agresiunii ruse în Ucraina, inclusiv prin continuarea eforturilor de asistenţă prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată la iniţiativa României, Franţei şi Germaniei în luna aprilie.

Cererile de acordare a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, precum şi sprijinul concret pentru integrarea europeană a acestora vor figura, de asemenea, pe agendă.

Miercuri, la vizita la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu va participa şi premierul Nicolae Ciucă.

Emmanuel Macron a ajuns, marţi seară, la Baza Kogălniceanu, el fiind întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă. Macron s-a întâlnit apoi cu militarii francezi de la Baza ”Mihail Kogălniceanu”, afirmând că vor fi depuse toate eforturile pentru a opri efortul de război rusesc, pentru a ajuta ucrainenii şi armata lor şi pentru a continua negocierile. ”Vom avea nevoie să ne protejăm, să descurajăm, să fim prezenţi”, le-a mai spus el militarilor francezi. De asemenea, el a mulţumit Armatei române pentru primire şi cooperare.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

baza kogalniceanu intalnire macron iohannis macron macron in romania macron iohannis
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes