International

Erdogan amenință: Suntem hotărâţi să facem tot ceea ce este necesar

”Turcia va lua ceea ce-i revine de drept în Marea Neagră, în Marea Egee şi în Marea Mediterana (…). Nu vom face absolut nicio concesie cu privire la ceea ce ne aparţine”, a declarat miercuri, într-un discurs, preşedintele Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP, citat de news.ro

Pentru asta, suntem hotărâţi să facem tot ceea ce este necesar pe plan politic, economic şi militar”, a subliniat el.

Aceste declaraţii intervin în plină escaladare a tensiunilor între Ankara şi Atena, în estul Mării Mediterane, unde descoperirea unor importante zăcăminte de gaze naturale, în ultimii ani, a agravat dispute vechi între cele două ţări cu privire la frontierele lor maritime.

Turcia a desfăşurat de la 10 august o navă de cercetare seismică, însoţită de o escortă militară, în zona revendicată de către Grecia, provocând furia Atenei, care a desfăşurat, la rândul ei, bastimente în regiune.

”Noi ne invităm interlocutorii să (…) se abţină de la orice eroare care le-ar deschide calea ruinei”, a tunat Erdogan, referindu-se la Grecia, pe care însă nu a numit-o.

Erdogan susţine acest discurs plin de vitriol la o zi după o deplasare la Atena şi Ankara a efului diplomaţiei germane Heiko Maas, a cărui ţară depune eforturi să calmeze tensiunile printr-o mediere.

Ankara este pregătită de dialog, dar numai dacă Atena nu pune nicio ”condiţie prealabilă”, a anunţat marţi ministrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu. Pe teren, situaţia pare explozivă, iar Ankara şi Atena, două membre NATO cu relaţii în mod istoric delicate, au efectuat marţi manevre navale rivale.

Grecia, Franţa Italia şi Cipru urmează să efectueze de miercuri până vineri un exerciţiu militar comun în estul Mării Mediterana, la sud de Creta şi Cipru. Franţa, care susţine Grecia în această dispută, a subliniat miercuri că Marea Mediterana nu ar trebui să fie ”un teren de joacă” al ”ambiţiilor unora”.

”Respectarea dreptului internaţional trebuie să fie regula şi nu excepţia”, a declaart ministrul francez al Apărării Florence Parly.

”Mesajul nostru este simplu: prioritatea dialogului, cooperării şi diplomaţiei, pentru ca Mediterana de est să fie un spaţiu al stabilităţii şi respectării dreptului internaţional”, a subliniat ea.

Reproşând Atenei faptul că vrea să ralieze Uniunea Europeană (UE) împotriva Ankarei, Erdogan a afişat miercuri un aer sfidător.

”Turcia nu mai este o ţară a cărei răbdare, hotărâre, mijloace şi curaj să fie puse la încercare (…). Cei care vor să ni se opună şi sunt pregătiţi să plătească preţul să o facă. Dacă nu, să se dea la o parte din calea noastră”, a declarat el.

Alte știri de interes

Regina Elisabeta a II-a îşi pierde tronul în Barbados

Mihnea Tudor

Noua Zeelandă ar putea să-și schimbe numele cu unul indigen

Mihnea Tudor

Ambasadorul SUA în China a demisionat

Mihnea Tudor

UE testează interoperabilitatea între aplicaţii de urmărire a Covid-19 în şase state

Mihnea Tudor

Sebastian Kurz: Austria a intrat în al doilea val de coronavirus

Mihnea Tudor

Erdogan, amenințare fără precedent la adresa Franței: Nu căutaţi ceartă cu Turcia!

Saghin Cristian

Efect neașteptat al pastilelor de Paracetamol

Mihnea Tudor

Trump i-a spus jurnalistului Bob Woodward că ştia în februarie că maladia Covid-19 este „o chestie mortală”, dar voia să o minimalizeze

Saghin Cristian

Opozantul belarus Maxim Znak, un membru al Consiliului de Coordonare al opoziţiei, arestat de bărbaţi ”mascaţi” în civil

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »