Erdogan atacă VIOLENT ”puşlamalele de la Charlie Hebdo” care l-au caricaturizat

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a criticat în mod violent, miercuri, o caricatură a sa publicată de săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo, pe care o cataloghează un ”atac josnic”, comis de ”puşlamale”, relatează BFMTV.

”Eu nu m-am uitat la această caricatură (…). Este inutil să spunem orice despre aceste puşlamale”, a declarat într-un discurs, la Ankara, Recep Tayyip Erdogan. ”Furia mea nu este cauzată de atacul josnic la persoana mea, ci de insultele la adresa profetului” Mahomed, a adăugat el.

”Noi ştim că ţinta nu este persoana mea, ci valorile noastre”, a continuat preşedintele turc.

Charlie Hebdo a publicat marţi seara pe reţele de socializare prima pagină a ultimului său număr, în care apare caricatura preşedintelui turc, în slip, cu o bere în mână, ridicând rochia unei femei care poartă văl şi strigând ”Uuuh! Profetul!”.

Această reprezentare puţin flatantă a liderului turc a înfuriat Guvernul de la Ankara, care a denunţat un ”rasisim cultural” şi a promis să ia măsuri ”judiciare şi diplomatice” ca reacţie.

Parchetul din Ankara a anunţat deschiderea unei anchete împotriva conducerii Charlie Hebdo cu privire la ”insultarea şefului statului”.

”BASTARZI”, ”FII DE CĂŢELE”

Pe de altă parte, Delegatul interministerial francez în lupta împotriva rasismului (DILCRAH) a anunţat miercuri că a sesizat justiţia în urma unui tweet al unui oficial turc, în care i-a catalogat pe membrii echipei de la Charlie Hebdo, după caricaturizarea lui Erdogan, drept ”bastarzi”.

Ministrul turc al Culturii Serdar Cam a scris marţi seara – în franceză – într-un mesaj postat pe Twitter ”@Charlie_Hebdo_Sunteţi nişte bastarzi. Sunteţi nişte fii de căţele…”.

”Există o anumită indecenţă, în contextul actual marcat de procesul atentatelor de la Charlie Hebdo şi de tragedia asasinării lui Samuel Paty, în a pune gaz pe foc ameninţând redacţia Charlie” Hebdo, declară pentru AFP Frédéric Potier.

Săptămânalul de satiră a publicat marţi pe reţele de socializare prima pagină a ediţiei sale de miercuri, în care Erdogan apare într-un tricou şi chiloţi, bând bere, ridicând rochia unei femei care poartă vălul islamic şi dezvelindu-i fesele goale.

Delegatul interministerial în lupta împotriva rasismului, antisemitismului şi urii anti-LGBT a interpelat în mod direct Twitter.

Mesajul ”îngreţoşător al acestui demnitar turc este el conform condiţiilor voastre de utilizare? @DILCRAH va sesiza justiţia în ceea ce-l priveşte. Nu vom ceda deloc acestor tentative de intimidare #mereuCharlie”, a scris el pe Twitter.

”Acest lucru pune problema responsabilităţii reţelelor de socializare”, a declarat el pentru AFP, ”pentru că în acest caz aceste insulte sunt difuzate pe Twitter, care interzice prin regulile sale de utilizare hărţuirea şi comportamentul evident ilicit. Îndemn amiabil şi ferm Twitter să impună respectarea propriilor reguli”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

caricatura erdogan charlie hobdo erdogan atac gharlie hebdo
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes