Erdogan l-a îndemnat pe Macron să-şi examineze “sănătatea mintală”

Erdogan a pus la îndoială sâmbătă “sănătatea mintală” a lui Macron din cauza atitudinii sale faţă de musulmani. În reacţie, Franţa şi-a chemat ambasadorul din Turcia “la consultări”.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a denunţat duminică aluziile “inacceptabile” ale preşedintelui turc cu privire la omologul francez potrivit cărora l-a îndemnat să-şi examineze “sănătatea mintală”, şi a solicitat Ankarei să “înceteze această spirală periculoasă a confruntării”.

Sâmbătă, în timpul unui discurs televizat, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a criticat virulent deciziile omologului său francez cu privire la comunitatea musulmană. Erdogan l-a acuzat pe Emmanuel Macron că este “obsedat” de el “zi şi noapte”, adăugând: “Este un caz, şi în consecinţă, el are nevoie cu adevărat să-şi facă examinări (mintale)”. “Tot ceea ce putem spune despre un şef de stat care tratează milioane de membri ai comunităţii religioase diferit este: mergeţi să vă facem investigaţii mintale”, a declarat el.

Reacția Parisului

Palatul Elysée a reacţionat: “Scandalul şi grosolănia nu reprezintă o metodă. Îi solicităm lui Erdogan să-şi schimbe cursul politicii sale căci este periculoasă din toate punctele de vedere. Nu intrăm în polemici inutile şi nu acceptăm insulte”.

Duminică, a fost rândul şefului diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian să denunţe, din partea Turciei, “dorinţa de a stârni ura” contra Franţei şi contra preşedintelui Emmanuel Macron.

“Aluziile preşedintelui Recep Tayyip Erdogan cu privire la preşedintele Emmanuel Macron sunt inacceptabile. Cer Turciei să înceteze această spirală periculoasă a confruntării”, a scris Borell pe Twitter.

Borell a revenit la începutul lui octombrie la Consiliul european de la Bruxelles la care liderii UE au încercat să detensioneze situaţia cu preşedintele Erdogan.

Ei s-au angajat să relaxeze unele cooperări şi să relanseze uniunea vămilor dacă Turcia încetează forările ilegale în apele din Cipru.

Dar “dacă Ankara continuă acţiunile sale ilegale, noi ne vom folosi de toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie”, a avertizat preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

atitudine fata de musulmanierdogan macronsanatate mintala macronscandal erdogan macron
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes