International

Erdogan l-a îndemnat pe Macron să-şi examineze „sănătatea mintală”

Erdogan a pus la îndoială sâmbătă „sănătatea mintală” a lui Macron din cauza atitudinii sale faţă de musulmani. În reacţie, Franţa şi-a chemat ambasadorul din Turcia „la consultări”.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a denunţat duminică aluziile „inacceptabile” ale preşedintelui turc cu privire la omologul francez potrivit cărora l-a îndemnat să-şi examineze „sănătatea mintală”, şi a solicitat Ankarei să „înceteze această spirală periculoasă a confruntării”.

Sâmbătă, în timpul unui discurs televizat, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a criticat virulent deciziile omologului său francez cu privire la comunitatea musulmană. Erdogan l-a acuzat pe Emmanuel Macron că este „obsedat” de el „zi şi noapte”, adăugând: „Este un caz, şi în consecinţă, el are nevoie cu adevărat să-şi facă examinări (mintale)”. „Tot ceea ce putem spune despre un şef de stat care tratează milioane de membri ai comunităţii religioase diferit este: mergeţi să vă facem investigaţii mintale”, a declarat el.

Reacția Parisului

Palatul Elysée a reacţionat: „Scandalul şi grosolănia nu reprezintă o metodă. Îi solicităm lui Erdogan să-şi schimbe cursul politicii sale căci este periculoasă din toate punctele de vedere. Nu intrăm în polemici inutile şi nu acceptăm insulte”.

Duminică, a fost rândul şefului diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian să denunţe, din partea Turciei, „dorinţa de a stârni ura” contra Franţei şi contra preşedintelui Emmanuel Macron.

„Aluziile preşedintelui Recep Tayyip Erdogan cu privire la preşedintele Emmanuel Macron sunt inacceptabile. Cer Turciei să înceteze această spirală periculoasă a confruntării”, a scris Borell pe Twitter.

Borell a revenit la începutul lui octombrie la Consiliul european de la Bruxelles la care liderii UE au încercat să detensioneze situaţia cu preşedintele Erdogan.

Ei s-au angajat să relaxeze unele cooperări şi să relanseze uniunea vămilor dacă Turcia încetează forările ilegale în apele din Cipru.

Dar „dacă Ankara continuă acţiunile sale ilegale, noi ne vom folosi de toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie”, a avertizat preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Alte știri de interes

Marea Britanie, prima ţară din lume care aprobă vaccinul Pfizer-BioNTech pentru utilizare pe scară largă

Mihnea Tudor

Premieră în ultimii 40 de ani: Regina Elisabeta a II-a va petrece Crăciunul la Castelul Windsor

Mihnea Tudor

Melania Trump a prezentat decoraţiunile de Crăciun care împodobesc Casa Albă – VIDEO

Saghin Cristian

Iohannis și Orban, dați în judecată de Igor Dodon

Mihnea Tudor

Românce ascunse, victime tăcute ale exploatării în Marea Britanie. Reportaj The Guardian

Gloria Pascu

Joe Biden, accident casnic, în timp ce se juca cu un câine. Mesajul surpriză al lui Donald Trump

Saghin Cristian

Trump, în corzi – Curtea Supremă a Pennsylvaniei, decizie privind modificarea rezultatului alegerilor

Saghin Cristian

Europa depăşeşte pragul de 400.000 de morţi din cauza covid-19, iar Franţa şi Italia depăşesc pragul de 50.000

Mihnea Tudor

Covid 19 – Belgia va redeschide magazinele la 1 decembrie

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »