Eroii din linia întâi, uitați. Pope (Sanitas) avertizează că CNAS nu a virat banii pentru stimulentul de risc

Pentru cele două luni de stare de urgență din cauza pandemiei de coronavirus, cadrele medicale din linia întâi trebuie să primescă un stimulent în valoare de 2.500 de lei pe lună, promis de președintele Iohannis și Guvernul Orban. Lucru ce nu s-a întâmplat până cu o zi înainte de ieșirea din stare de urgenta.

Despre stimulent
Au început să se împartă fluturașii de salariu pt angajații din sănătate și surpriză, salariații Institutului Matei Balș NU au primit stimulentul mult clamat în spațiul public, de către toate autoritățile !
Să ne amintim, primul pacient infectat cu COVID-19 în România a fost tratat la Matei Balș și de atunci au tot venit…dacă nu ei atunci cine?
Să fie “stimulentul ” bun doar pt campanie electorală?
Domnule ministru, respectați-vă promisiunea,acordați stimulentul cuvenit tuturor celor implicați în stoparea pandemiei!
”, scrie Iulian Pope, Sanitas, pe pagina sa de Facebook.

Iulian Pope este prim-vicepreședintele Federației Sanitas și a declarat pentru RoHealthReview și Sănătatea TV că motivul pentru care angajații din sistemul public de sănătate nu au primit până acum stimulentul de risc este lipsa banilor, CNAS nevirând sumele necesare către casele județene de asigurări de sănătate.

Pe 14 mai se încheie starea de urgență, iar angajații din sistemul public de sănătate ar fi trebuit să primească acest stimulent pentru perioada 16 martie- 15 mai.

Ministrul Sănătății încă așteaptă listele de la spitale

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a explicat de ce medicii nu au primit cei 2.500 de lei. El susține că spitalele nu au trimis listele cu numele medicilor care pot beneficia de acest stimulent.

”Așteptăm nominal listele prezentate de conducătorii unităților sanitare. N-am primit de la niciun spital. Așteptăm să se facă nominalizarea. Încă sunt discuții la aceste spitale, care sunt persoanele. Noi am creat un cadru legislativ prin care să putem plăti, bonifica, acești oameni care au lucrat. Mai rămâne să știm și care sunt acești oameni. N-avem la nivel central de unde să știm”, a declarat Nelu Tătaru.

Nu e vina managerilor de spitale

Pope a spus că se aștepta ca ministrul Sănătății să ofere o garanție salariațiilor dezamăgiți și să spună că aceste sume se vor primi pentru două luni, așa cum prevede ordonanța de urgență.

“E clar că pe 15 mai, când e data de salarizare în sistemul sanitar, aceste sume nu vor fi alocate pentru că autoritățile centrale nu și-au făcut treaba”, a adăugat Pope,pentru sursele citate.

Reprezentantul Sanitas a spus că “să arunci acum în cârca managerilor de spitale această poveste mi se pare nedrept. Să nu uităm că Ministerul Fondurilor Europene a transmis adrese către spitale, CNAS a transmis către spitale adresele, direcțiile de sănătate publică au scos oameni de pe listă. Nu e vina managerilor de spitale”.

Pope a spus că pentru acordarea acestui spor, trebuia doar ca ministrul Sănătății să “dea verde” la plata lui și să emită un ordin care să stabilească care sunt spitalele care beneficiază de el, și să asigure sursa de finanțare.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

iulian pope sanitassanitasstimultent cadre medicale
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes