Este plasma convalescentă benefică pacienților COVID-19? Șansa ministrului Voiculescu de a reforma un sistem corupt, așa cum a promis

Opinie de Florin Hozoc
Opinie de Florin Hozoc

O știre Reuters a produs multă bucurie celor care sunt convinși că administrarea de plasmă convalescentă nu este benefică, indiferent de concentrația de anticorpi și de momentul administrării.
Știrea relatează că a fost oprită înrolarea pacienților critici (ventilați mecanic sau pe ECMO) în studiul REMAP-CAP privind beneficiile administrării de plasmă convalescentă COVID-19, pentru că “nu pare să îmbunătățească rezultatul la pacienții grav bolnavi cu COVID-19 internați la ATI.

Asta se poate datora faptului că leziunile pulmonare sunt prea avansate pentru ca plasma convalescentă să facă diferența”, a spus Alexis Turgeon, profesor la Universitatea Laval din Canada.

Opinie de Florin Hozoc

Explicat pe înțelesul tuturor, dacă ai plămânii praf, se pare că plasma nu te mai ajută și atunci continuă studiul doar pentru acei pacienți la care se văd ceva beneficii, tocmai pentru a extrage niște concluzii relevante.

Vezi aici comunicările oficiale ale coordonatorilor REMAP-CAP și RECOVERY:
“The Data Monitorig Commitee (DMC) recommended that recruitment should be paused for patients being considered for treatment with convalescent plasma who require invasive mechanical ventilation or extra-corporal membranous oxygenation (ECMO), a form of life support that aids respiratory function. Follow-up of these patients should continue.
The DMC strongly encouraged continuing recruitment to the convalescent plasma comparison of all those patients who, at randomisation, do not require invasive mechanical ventilation or ECMO.”

https://www.recoverytrial.net/news/update-on-recruitment-to-convalescent-plasma-and-tocilizumab-treatment-arms-statement-from-the-recovery-trial-chief-investigators

https://www.imperial.ac.uk/news/211493/blood-plasma-treatment-limited-effect-sickest/

Nimic nou! Încă din martie, atunci când am donat primele echipamente de plasmafereză, am spus, citând articole scrise de medicii americani, că plasma convalescentă este posibil benefică dacă se administrează precoce, pentru a preveni dezvoltarea unor forme severe.

Este plasma convalescentă benefică pacienților COVID-19?

Ca să fie benefică, plasma trebuie să aibă suficienți anticorpi și să fie administrată înainte ca plămânii și alte organe să fie atât de afectate încât efectele antivirale ale plasmei să nu mai fie suficiente.
În realitate, stirea Reuters nu spune nimic nou ci doar că studiul respectiv privind plasma convalescentă continuă doar pentru pacienții cu forme moderate. Probabil că în final vor ajunge la concluzii similare cu studiul publicat săptămâna trecută de cea mai importantă revistă medicală americană, New England Medical Journal: administrată în primele 72 ore de la internarea în spital, plasma convalescentă reduce cu aproape 50% riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19.

Așa cum știe orice medic, nu există prea multe tratamente care să poată salva de la moarte un pacient cu disfuncție multiplă de organe. Tot ce pot face medicii este să asigure tratamente de suport vital, încercând să țină în echilibru organismul aflat în stare critică, până când, pe rând organele afectate fie își revin, fie cedează.

Au fost numeroși pacienți care au primit plasmă și deși erau în stare foarte gravă, au primit tratament de suport vital și au reușit să-și revină. Alții, au primit același tratament, dar organismul lor și-a pierdut la un moment dat echilibrul și a cedat.

Plasma convalescentă, la fel ca și remdesivirul (care chiar de la început nu a fost indicat pacienților critici) și ca multe alte medicamente folosite în COVID-19, încearcă să oprească o evoluție severă a bolii.

Anticorpii din plasmă neutralizează virusul, în timp ce remdesivir oprește progresia virală. Amândouă dau șansa organismului să oprească infecția până ca plămânul și alte organe să fie iremediabil afectate.

Dexametazona, limitează inflamația sistemică, până ca aceasta să afecteze iremediabil organele.
Dar toate aceste medicamente au limitele lor. Este un moment în evoluția bolii de la care un medicament nu mai este eficient, sau acel medicament devine mai degrabă un adjuvant; dar e nevoie de alte intervenții terapeutice, care să ajute organele să reziste și să își revină.

Explic toate acestea dintr-un simț al datoriei de a informa corect, așa cum nu o fac mulți dintre cei care citează doar studiile care spun în ce condiții nu este eficientă plasma.

Printre cei care își freacă mâinile la fiecare știre despre limitele plasmei convalescente sunt cei care mi-au cerut direct sau indirect șpagă pentru a “promova” donarea de plasmă convalescentă. I-am refuzat și m-au “asigurat” foarte ritos că “fără ei nu am să fac nimic”.

Pentru că ei nu văd decât până unde se termină interesele lor, nu au priceput că eu chiar nu am nimic de câștigat dacă plasma colectată cu echipamentele și kiturile oferite gratuit se folosește toată pentru administrarea în spitale, la pacienții COVID-19. Deci nu câștig nimic, ba dimpotrivă.
Dincolo de cei câteva sute de oameni, care azi trăiesc poate și datorită plasmei convalescente, interesul meu este să înțeleagă atât românii cât și cadrele medicale din transfuzie, dar mai ales autoritățile, că România poate colecta plasmă pentru producția de medicamente, așa cum o fac celelalte țări din Uniunea Europeană.

Reformarea sstemului corupt, la mâna ministrului Vlad Voiculescu

Și am reușit să arăt tuturor celor care au ochi de văzut că sunt destui români care vor să doneze plasmă și că sunt foarte multe cadre medicale care își iubesc meseria. În plus, statul a făcut încă o demonstrație că nu este în stare să organizeze activitatea aceasta, tocmai pentru că este mereu capturat de grupuri de interese ce corup de sus până jos întregul sistem.

Plasma convalescentă a salvat și va salva multe vieți ale pacienților COVID-19, așa cum medicamentele fabricate din plasmă au salvat și vor salva tot mai mulți pacienți cu boli diverse, nu doar așa numitele boli rare.

Este momentul ca România să ia decizia de a scăpa de funcționarii matusalemici care au capturat sistemul de transfuzie. Sper ca noul ministru, pe care l-am auzit foarte des criticând baronii medicinei, să curețe sistemul de transfuzie de baronii sângelui și să reformeze acest sistem corupt, implementând cele mai eficiente modele europene de bune practici.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

#doneazaplasmaopinie florin hozocplasma convalescentaplasma salveaza vietireformarea sistemului corupt
Florin Hozoc

Alte stiri de interes