Etna a iluminat cerul nopţii expulzând lavă la o înălţime amețitoare – VIDEO

Etna a iluminat cerul nopţii expulzând lavă la o înălţime amețitoare - VIDEO
Etna a iluminat cerul nopţii expulzând lavă la o înălţime amețitoare - VIDEO

Magma expulzată de Etna a ajuns luni la 1.500 de metri înălţime, o imagine descrisă de un expert drept “una dintre cele mai uimitoare din ultimele decenii”, scrie The Guardian.

Etna, cel mai activ vulcan din Europa, continuă să arunce în aer magmă incandescentă şi nori de cenuşă pentru a cincea oară în câteva zile, putând fi văzute până în Catania.

Potrivit experţilor, spectacolul de foc face parte din erupţia stromboliană care se numără printre activităţile normale ale vulcanului înalt de 3.300 de metri.

“Etna ne oferă un show zilele acestea”, a spus Marco Neri, un expert în vulcanologie şi membru al INGV, Institutul naţional italian pentru geofizică şi vulcanologie.

“Este cu siguranţă cea mai puternică explozie de pe craterul sudic, care a fost descoperit în 1971. Nu am mai văzut astfel de explozii înalte de ani, dar pentru moment nu există risc pentru populaţie, în afară de fumul care poate crea probleme de respiraţie pentru câteva ore şi cenuşa care acoperă clădirile şi străzile”.

Luni, la ora 23.00 locală, fântăna de lavă, înconjurată de nori uriaşi de fum, a ajuns la 1.500 de metri înălţime, în timp mii de fragmente de rocă au fost aruncate din crater către cer la câţiva kilometri depărtare.

“A fost cu siguranţă una dintre cele mai spectaculoase erupţii din ultimele decenii”, a spus Boris Behncke, vulcanolog la National Institute of Geophysics din Catania.

“Etna face lucruri normale, chiar dacă de fiecare dată pare să fie mai mare, mai puternic, mai colorat şi mai ameninţător”.

Cea mai lungă erupţie a avut loc în iulie 1614, când activitatea explozivă a durat 10 ani şi vulcanul a aruncat mai mult de un miliard de metri cubi de lavă, acoperind 21 de kilometri pătraţi.

Cea mai cunoscută şi mai distructivă erupţie a avut loc în 1669, când lava, însoţită de cutremure, a îngropat zeci de oraşe şi chiar a ajuns la mare.

VIDEO

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

eruptie etnaetnaexplozie etnalava etnavulcanul etna
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes