Special

Eurobarometru: Încrederea românilor în UE, scade puternic

Eurobarometru: Sprijinul românilor pentru apartenenţa ţării lor la UE a ajuns la 49%, în scădere cu 10 puncte procentuale faţă de aprilie


Sprijinul românilor pentru apartenenţa ţării lor la Uniunea Europeană a ajuns la 49%, în scădere cu zece puncte procentuale faţă de aprilie 2018, relevă un sondaj Eurobarometru ale cărui rezultate au fost date miercuri publicităţii. La nivelul UE, sprijinul mediu al cetăţenilor europeni pentru apartenenţa la blocul comunitar este de 62% (în creştere cu două puncte procentuale faţă de luna aprilie), cea mai mică valoare înregistrându-se în Cehia (39%, comparativ cu 34% în aprilie), iar cea mai ridicată în Luxemburg (87%, faţă de 85% în luna aprilie).

De asemenea, studiul indică faptul că 21% dintre români sunt de părere că apartenenţa ţării lor la blocul comunitar este un lucru rău, în timp ce media acestui indicator la nivelul UE este de 11%. Valoarea minimă a indicatorului (3%) se înregistrează în Luxemburg, iar cea maximă (22%) în Marea Britanie, ţară care la 29 martie 2019 se va retrage din Uniunea Europeană. Eurobarometrul, comandat de Parlamentul European, mai indică faptul că 64% din populaţia României (sub media UE, care este de 68%) este de părere că ţara a avut de câştigat de pe urma aderării la UE. Doar 43% dintre italieni cred că aderarea ţării lor la blocul comunitar a fost benefică, în timp ce, la polul opus, 92% dintre irlandezi consideră că intrarea Irlandei în UE a fost un lucru bun.

Trei din zece români, 45% dintre italieni şi 4% dintre irlandezi (faţă de media la nivelul UE – 24%) sunt de părere că propriile ţări nu au avut de câştigat de pe urma aderării lor la Uniunea Europeană. În opinia a 13% dintre români, principalul motiv pentru care ei consideră că România are de câştigat de pe urma aderării la UE este acela că blocul comunitar contribuie la democraţia din ţara lor. Pe de altă parte, 50% dintre români sunt favorabili unei uniuni economice şi monetare europene cu o monedă unică, euro, idee susţinută de 61% dintre cetăţenii UE, dar respinsă de patru din zece români şi de 33% dintre cetăţenii UE. În cazul organizării unui referendum, 65% dintre români ar vota pentru rămânerea ţării lor în UE, ei plasându-se foarte aproape de media UE (66%), în timp ce 15% dintre români s-ar pronunţa pentru ieşirea din blocul comunitar, mai arată Eurobarometrul.

O proporţie de 55% dintre români sunt total mulţumiţi (comparativ cu media UE de 49%), iar 37% total nemulţumiţi (faţă de media europeană de 40%), de modul în care democraţia funcţionează în Uniunea Europeană. ”În România, care la 1 ianuarie 2019 preia preşedinţia semestrială a Consiliului UE, contextul naţional turbulent prin care trece ţara începând din luna august pare să afecteze şi indicatorii de sprijin al UE, în mod tradiţional mai ridicaţi.

 

Alte știri de interes

Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef european, şi 22 de procurori europeni au depus jurământul în faţa Curţii de Justiţie a UE

Mihnea Tudor

Giorgiana Hosu a demisionat din funcţia de porocuror şef DIICOT

Mihnea Tudor

Conflictul între Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură, tranșat de decizia CCR

Mihnea Tudor

Un bărbat a fost reținut după ce polițiștii au găsit droguri în plafonul maşinii care mergea pe Autostrada A2

Saghin Cristian

Un brigadier silvic a fost găsit spânzurat, anunță Mihai Goțiu. Un alt pădurar a încercat să se sinucidă. Să începem destructurarea rețelelor de criminalitate organizată!

Mihnea Tudor

Ministrul Adrian Oros a acordat primul ajutor la un accident produs în apropierea locului unde avea o întâlnire cu fermierii

Mihnea Tudor

Florian Coldea este citat la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție

Saghin Cristian

Ministrul Mediului, anunț important despre Pădurea Băneasa şi alte păduri din apropierea marilor oraşe

Mihnea Tudor

Anchetă DNA: Şeful Poliţiei Eforie, cercetat pentru mită. Proteja activităţi de comerţ neautorizat

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »