joi, 20 februarie 2020 - 20:13
Special

Eurobarometru: Încrederea românilor în UE, scade puternic

Eurobarometru: Sprijinul românilor pentru apartenenţa ţării lor la UE a ajuns la 49%, în scădere cu 10 puncte procentuale faţă de aprilie


Sprijinul românilor pentru apartenenţa ţării lor la Uniunea Europeană a ajuns la 49%, în scădere cu zece puncte procentuale faţă de aprilie 2018, relevă un sondaj Eurobarometru ale cărui rezultate au fost date miercuri publicităţii. La nivelul UE, sprijinul mediu al cetăţenilor europeni pentru apartenenţa la blocul comunitar este de 62% (în creştere cu două puncte procentuale faţă de luna aprilie), cea mai mică valoare înregistrându-se în Cehia (39%, comparativ cu 34% în aprilie), iar cea mai ridicată în Luxemburg (87%, faţă de 85% în luna aprilie).

De asemenea, studiul indică faptul că 21% dintre români sunt de părere că apartenenţa ţării lor la blocul comunitar este un lucru rău, în timp ce media acestui indicator la nivelul UE este de 11%. Valoarea minimă a indicatorului (3%) se înregistrează în Luxemburg, iar cea maximă (22%) în Marea Britanie, ţară care la 29 martie 2019 se va retrage din Uniunea Europeană. Eurobarometrul, comandat de Parlamentul European, mai indică faptul că 64% din populaţia României (sub media UE, care este de 68%) este de părere că ţara a avut de câştigat de pe urma aderării la UE. Doar 43% dintre italieni cred că aderarea ţării lor la blocul comunitar a fost benefică, în timp ce, la polul opus, 92% dintre irlandezi consideră că intrarea Irlandei în UE a fost un lucru bun.

Trei din zece români, 45% dintre italieni şi 4% dintre irlandezi (faţă de media la nivelul UE – 24%) sunt de părere că propriile ţări nu au avut de câştigat de pe urma aderării lor la Uniunea Europeană. În opinia a 13% dintre români, principalul motiv pentru care ei consideră că România are de câştigat de pe urma aderării la UE este acela că blocul comunitar contribuie la democraţia din ţara lor. Pe de altă parte, 50% dintre români sunt favorabili unei uniuni economice şi monetare europene cu o monedă unică, euro, idee susţinută de 61% dintre cetăţenii UE, dar respinsă de patru din zece români şi de 33% dintre cetăţenii UE. În cazul organizării unui referendum, 65% dintre români ar vota pentru rămânerea ţării lor în UE, ei plasându-se foarte aproape de media UE (66%), în timp ce 15% dintre români s-ar pronunţa pentru ieşirea din blocul comunitar, mai arată Eurobarometrul.

O proporţie de 55% dintre români sunt total mulţumiţi (comparativ cu media UE de 49%), iar 37% total nemulţumiţi (faţă de media europeană de 40%), de modul în care democraţia funcţionează în Uniunea Europeană. ”În România, care la 1 ianuarie 2019 preia preşedinţia semestrială a Consiliului UE, contextul naţional turbulent prin care trece ţara începând din luna august pare să afecteze şi indicatorii de sprijin al UE, în mod tradiţional mai ridicaţi.

 

Alte știri de interes

Viața la țară: fără medici de familie, fără asistență medicală de urgență

Saghin Cristian

Ce se întâmplă cu pensiile la români – Anunțul lui Rareș Bogdan

Mihnea Tudor

Dezbatere cu participare românească la Paris, pe tema transportului în Europa

Mihnea Tudor

Cristina Țopescu a murit, iar în stomacul ei au fost găsite mai multe medicamente. Cauza morții

Mihnea Tudor

Tradiții de Bobotează – ce să faci și ce să nu faci

Mihnea Tudor

Lovitură GROAZNICĂ pentru șoferi: Punctul de amendă se dublează. PSD, cadou otrăvit românilor

Mihnea Tudor

Rareș Bogdan dă ca sigură luna aprilie pentru anticipate. Pe ce se bazează

Mihnea Tudor

Gelu Olteanu – fostul șef la ”Doi și un sfert” – arestat împreună cu concubina sa pentru trafic de droguri

Mihnea Tudor

Vești bune pentru cei cu credite. Legile anti-cămătărie ale lui Daniel Zamfir au trecut de Senat

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »