Europarlamentarul PNL Dan Motreanu: Au intrat în vigoare noile norme care fac echitabilă taxarea marilor companii

”Uniunea Europeană își respectă promisiunea de a face mai echitabilă taxarea marilor companii. Au intrat în vigoare noile norme care reglementează impozitul minim de 15% pentru întreprinderile multinaționale care își desfășoară activitatea în statele membre ale UE”, anunță europarlamentarul Dan Motreanu.

Normele se vor aplica multinaționalelor și grupurilor naționale de mari dimensiuni din Uniunea Europeană care au venituri combinate de peste 750 milioane euro pe an. Noile norme propuse se vor aplica oricărui grup de societăți, atât național, cât și internațional, fie că vorbim de o societate-mamă sau de o filială situată într-un stat membru UE. Un impozit suplimentar va fi datorat într-o anumită țară în cazul în care cota efectivă de impozitare este mai mică de 15 %.

Impozitul este datorat și în cazul în care o filială nu este supusă cotei minime într-o țară străină în care este situată. Atunci statul membru al societății-mamă va aplica un impozit suplimentar. Impozitarea este asigurată și în situațiile în care societatea-mamă este situată în afara UE, într-o țară cu un nivel scăzut de impozitare. Europarlamentarul liberal explică faptul că eliminarea acestor inechități va contribui la venituri la buget:

”În calitate de europarlamentar, am depus amendamente la o serie de rezoluții privind introducerea rapidă a taxării minime a marilor companii și asigurarea faptului că marile companii contribuie la bugetele naționale în țările în care își desfășoară activitatea. Eliminarea inechităților este necesară, mai ales că dezavantajează în special firmele europene. Banii astfel obținuți vor contribui la consolidarea bugetelor naționale și locale”, explică Dan Motreanu.

Intrarea în vigoare a normelor minime de impozitare efectivă a fost convenită în unanimitate de statele membre UE în 2022 și au scopul de a uniformiza impozitul pe profit tocmai pentru a reduce lupta dintre state în acest sens.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

dan motreanutaxare mari companii
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes