Europarlamentarul Rareș Bogdan, reacție după întâlnirea Nehammer-Radev: ”O poză făcută mai mult de protocol. Nehammer pricepe muzica simfonică cât înţeleg eu astronomie chinezească. Negocierea cu Austria trebuie să fie făcută mult mai dur”

01.01.2023
16:41

Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, membru PPE, a comentat întâlnirea dintre Rumen Radev, președintele Bulgariei, și cancelarul austriac Karl Nehammer, care au asistat împreună la Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena. Prim-vicepreședintele PNL a făcut remarcile duminică, la Realitatea Plus:

“Cam tardiv acest gest. Dacă era o discuție în România între președintele și cancelar, sunt convins că toată lumea îl făcea praf pe președintele României, de la opinia publică și până la presă. Sigur că trebuie să continue eforturile diplomatice, dar, din punctul meu de vedere, întâlnirea este ușor tardivă. Dacă se întâlneau mai devreme poate alta era situația, pentru că o bună parte din ceea ce s-a întâmplat cu România se datorează nesecurizării graniței de sud a Bulgariei, pe la Edirne, cu Turcia, și a faptului că instabilitatea politică din Bulgaria, în ultimii 2 ani, a fost o constantă. Au avut trei rânduri de alegeri și nici astăzi nu au un guvern stabil.

Președintele Bulgariei ar fi putut foarte bine, dacă tot dorea să se implice atât de activ, să o facă înainte, ci să se întâlnească cu Nehammer cu o lună înainte de Consiliul JAI de pe 8 decembrie 2022, pentru că acum e destul de târziu. Nu există un JAI programat în următoarele două luni, primul e undeva în martie. Mi se pare o poză făcută mai mult de protocol și o vizionare de către președintele Bulgariei a unui eveniment cultural major pe care cred că orice iubitor de cultură și muzică clasică din lume și-ar dori să-l vadă cel puțin o dată în viață.

Dacă aș fi europarlamentar bulgar nu aș aplauda deloc poza făcută de Karl Nehammer cu președintele Bulgariei și cred că, în momentul ăsta, negocierile trebuie să fie mult mai dure. Eu consider că Austria și-a bătut joc de România și Bulgaria, a sfidat statutul european al celor două țări și coeziunea europeană, însuși construcția europeană, a periclitat construcția europeană prin gestul pe care l-au făcut și, în continuare, cred că negocierea cu Austria trebuie să fie făcută mult mai dur, decât o fotografie făcută la un concert de Anul Nou de la Viena.

N-aş amesteca chestiunile culturale cu chestiunile politice. Concertul de la Viena e un eveniment major. Eu mă uitam de când eram copil, îl urmăresc şi acum, adult, cu copiii mei. Este un eveniment major, minunat, de început de an. Opera de la Viena este, alături de opera Garnier din Paris şi de Scala din Milano, printre cele mai importante instituţii culturale ale Europei.

Domnul Nehammer pricepe muzica simfonică cât înţeleg eu astronomie chinezească. Domnul Nehammer, care este un instructor de miliţieni din Tirol, un om care a renovat casa lui Adolf Hitler şi a transformat-o în secţie de poliţie, nu arată ca un om foarte aplecat spre chestiuni culturale“, a spus Rareș Bogdan.

Karl Nehammer, cancelarul Austriei, a postat mai multe imagini pe pagina sa de Instagram, în care apare alături de președintele bulgar Rumen Radev.

Referitor la posibilitatea decuplării Bulgariei de România, dar și veciniid e sud să intre în Schengen înaintea noastră, europarlamentarul liberal a spus:

”Am stat de vorbă cu o parte dintre cei 22 de specialiști care au făcut parte din delegația care a verificat din punct de vedere tehnic starea României, securizarea graniței, cooperarea polițienească, centrele de refugiați și părerea specialiștilor a fost excepțională, iar raportul despre țara noastră a fost, la rândul său, excepțional, situație care nu a fost la fel de pozitivă, cu atât de multe plusuri, și pentru Bulgaria.

Nu există vreo posibilitate ca Bulgaria să intre în Schengen înaintea României, este exclus acest lucru, iar o parte dintre europarlamentarii care au votat în Parlamentul European, inclusiv reprezentanți din dreapta conservatoare au spus extrem de clar că ei au votat așa pentru că au fost incluse cele două țări în aceeași rezoluție, dar nu au nimic cu România. De asemenea, poziția Țărilor de Jos a fost una diferențiată. Ei au spus clar că dacă votul era separat pentru cele două țări, în cazul României ar fi votat pentru, iar în cazul Bulgariei împotrivă“, a concluzionat europarlamentarul Rareș Bogdan.

Cancelarul austriac urmează să efectueze o vizită în Bulgaria pe 23 ianuarie pentru a se familiariza cu măsurile pe care țara le-a luat pentru protejarea granițelor UE.

Securitatea frontierelor externe ale UE este un angajament împărtășit de toate statele membre și este cheia pentru combaterea migrației ilegale, au subliniat președintele bulgar Rumen Radev și cancelarul federal al Austriei, Karl Nehammer, la o întâlnire la Viena.

Reamintim că Austria a blocat aderarea României și a Bulgariei la Schengen, votând împotrivă în Consiliul JAI desfășurat la Bruxelles.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

negocieri austrianehamer radevrares bogdanschengen
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes