Reacție imediată, a europarlamentarul Rareș Bogdan,după votarea noi legi a educației în Ucraina: ”Este nedrept și jignitor. Ucraina nu are a se teme de minoritatea românească”

Europarlamentarul Rareș Bogdan, reacție după votarea noi legi a educației în Ucraina
Europarlamentarul Rareș Bogdan, reacție după votarea noi legi a educației în Ucraina

Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan consideră că prevederile care limitează accesul la educație al minorităților din Ucraina sunt „nedreapte și jignitoare”. El s-a arătat mâhnit de noua lege a educației din țara vecină.

Europarlamentarul a reacționat pe pagina sa de socializare după ce Parlamentul de la Kiev a votat, pe 13 decembrie, o lege a educației care „limitează accesul minorităților la școală în limba maternă”.

„Ei bine, NU! Parlamentul de la Kiev a votat pe 13 Decembrie a lege a educației care limitează accesul minorităților la școală în limba maternă. Este nedrept și jignitor. Se mențin prevederile legii din 2017 care limitează accesul la educație al minorităților.

Se stipulează ca, după clasele primare, se introduc cote proporționale pe criterii etnice, ceea ce face ca elevii români să aibă materii cu predilecție în ucraineană și termină liceul fără sa aibă competente solide in limba maternă”, a scris Rareș Bogdan.

De asemenea, acesta a scris că este de-a dreptul mâhnit de această situație, în contextul în care românii au arătat o solidaritate „rară în lume”.

„Sunt mâhnit, deoarece după invadarea Ucrainei de către Putin, românii au arătat o solidaritate rară în lume, i-au considerat pe refugiați membri ai familiilor lor, și-au dat cămașa de pe ei, iar statul român a alocat resurse pentru facilitarea tranzitului către alte state UE, dacă au dorit.

Președintele Ucrainei nu a promulgat legea, mă aștept să ceară modificări pentru a garanta copiilor români dreptul de a învăța în limba maternă la toate disciplinele, la toate nivelurile. Atâta timp cât legea menține nedreptățile create prin legea educației din 2017, care reduce dreptul copiilor de a-și dezvolta identitatea românească prin studiu la toate materiile, nu o putem accepta.

Este drept, prin legea adoptată statul ucrainean se angajează să nu asimileze minoritățile și condamnă discriminarea, dar este insuficient. Cred că rezolvarea acestei probleme, care pentru România este extrem de importantă, va ajuta Ucraina inclusiv în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Ucraina nu are a se teme de minoritatea românească, aceasta nu este în situația celei ruse, folosită de un criminal în referendum-uri pentru a-și justifica invazia de ev mediu. Dimpotrivă, atenuarea nemulțumirilor îi va determina pe cetățenii ucraineni de etnie română să constituie o voce și mai puternică împotriva războiului nedrept dus de un terorist. Ucraina are statut de țară candidată la UE, printre ale cărei valori fundamentale este protecția reală a minorităților”, a completat europarlamentarul PPE.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

europarlamentar rares bogdanlegea educatiei ucrainarares bogdan
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes