Europenii au ajuns la un acord în privinţa unui nou pachet de sancţiuni, al nouălea. Ungaria s-a opus prelungirii sancţiunilor UE împotriva Rusiei cu 12 luni

Ungaria a respins joi un apel din partea Lituaniei de a prelungi cu 12 luni sancţiunile existente ale UE împotriva Rusiei, ceea ce i-a determinat pe liderii UE să rămână la propunerea de prelungire a lor cu şase luni, au declarat trei surse diplomatice citate de Politico.eu.

Ungaria a susţinut că prelungirea pe o perioadă mai lungă a sancţiunilor ar trebui să fie mai bine gândită.

Şi Comisia Europeană se pronunţase anterior în favoarea prelungirii cu 12 luni, subliniind că aceasta ar trimite un semnal puternic Moscovei cu privire la fermitatea UE.

Şi alte ţări au sprijinit ideea.

Unii membri ai UE, precum Italia, nu s-au opus prelungirii cu 12 luni, dar au susţinut că asta ar însemna să se recunoască faptul că Europa va fi în continuare împotmolită în războiul cu Rusia.

În cele din urmă, compromisul a fost de şase luni, dar, potrivit unuia dintre diplomaţi, va fi în continuare solicitat un aviz juridic pentru o prelungire cu 12 luni.

Ambasadorii UE au convenit joi seara şi asupra celui de-al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, au declarat pentru Politico.eu cinci diplomaţi europeni. Pachetul fusese blocat în ultimele două zile din cauza unei discuţii privind exporturile de îngrăşăminte ale Rusiei. În timp ce vest-europenii solicitau o relaxare a restricţiilor asupra acestor exporturi, pentru a face faţă crizei alimentare mondiale, un grup de ţări estice, condus de Polonia, s-a opus oricărei marje de manevră mai mari acordate Rusiei.

Dacă nimeni nu obiectează până vineri la prânz, sancţiunile vor fi apoi adoptate în mod oficial de liderii UE în Consiliul European.

Şi în timp ce ambasadorii UE puneau la punct detaliile celui de-al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, au primit un mesaj din partea ministrului ucrainean de externe Dmitro Kuleba: Nu uşuraţi sancţiunile existente! “Încercările de a permite oligarhilor şi companiilor ruseşti să obţină derogări de la sancţiunile UE deja impuse dau o lovitură întregului regim de sancţiuni, subminează sprijinul pentru Ucraina şi efortul nostru comun de a opri maşina de război a lui Putin”, a scris acesta pe Twitter. “Ne opunem cu fermitate şi mulţumim membrilor UE care fac la fel”, a spus Kuleba.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

razboi ucrainasanctiuni rusiaue sanctiuni
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes