Exerciţiile militare în Europa vor fi reluate de US ARMY

Allied Spirit exerciţiul americano-polonez , prevăzut iniţial să aibă loc în luna mai, va mobiliza în jur de 6.000 de soldaţi din cele două ţări în perioada 5-19 iunie la marea bază militară din Drawsko Pomorskie, în nordul Poloniei, au anunțat oficiali militari. Astfel, armata americană a anunţat, miercuri, reluarea parţială, într-un format redus, a exerciţiilor sale militare în Europa, suspendate din cauza pandemiei de coronavirus.

”Vor fi luate toate măsurile de precauţie legate de COVID-19 pentru a proteja sănătatea forţelor armate care vor participa la acestea şi a populaţiei locale”, asigură armata americană într-un comunicat oficial pe pagina army.mil

Cei 4.000 de soldaţi americani care vor lua parte la exerciții sosiseră deja în Europa, pentru a participa la exerciţiul Defender-Europe 20, cea mai mare desfăşurare militară americană în Europa în ultimii 25 de ani, când pandemia de COVID-19 a determinat Pentagonul să îngheţe toate mişcările militare în lume. Împreună cu aceștia, aproximativ 2.000 de militari polonezi vor fi mobilizaţi de asemenea pentru acest exerciţiu, care prevede lansarea de paraşutişti polonezi şi traversarea unui râu de o întreagă divizie.

Alte operaţiuni vor fi făcute în următoarele luni, pentru a profita de resursele mobilizate pentru Defender-Europe 20, care prevedea iniţial trimiterea a 20.000 de soldaţi americani în Europa şi deplasările lor până în Ucraina şi în statele baltice, o provocare logistică şi o desfăşurare excepţională reflectând bulversarea strategică provocată de anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014.

Armata română, în stand-by

În scopul prevenirii și limitării răspândirii virusului COVID-19, Armata României nu va mai participa la exercițiile SABER STRIKE, respectiv SWIFT RESPONSE, conectate Exercițiului DEFENDER EUROPE 20, a fost anunțatîn martie 2020. Sănătatea militarilor și a populației din jur reprezintă o prioritate maximă pentru Armata României, se preciza într-un comunicat de presă.

Decizia anulării participării României s-a fundamentat în urma analizei cu partenerul strategic și națiunile gazdă. Planul inițial prevedea participarea militarilor români la exerciții în Estonia, Letonia și Georgia a unor detașamente din cadrul forțelor terestre, aeriene și navale, însemnând aproximativ 400 de militari și 50 mijloace tehnice.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Allied Spirit armata americana in europa defender europe exercitii militare americane
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes