Explicațiile medicului Arafat despre obligativitatea măștii de protecție: Se poate şi amenda pentru nerespectarea acestor reguli

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a precizat că măsura cu obligativitatea măştii de protecţie nu este legată de hotărârea de Guvern, ci devine obligatorie din momentul emiterii ordinului comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne.

“Hotărârea abilitează ministrul Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne să emită ordinul comun. Din momentul în care se emite ordinul comun cu prevederile aprobate, adică nu măşti textile, ci vorbim doar de măşti medicale chirurgicale sau FFP 2 sau echivalent, atunci începe să fie aplicabilă şi din păcate, se poate şi amenda pentru nerespectarea acestor reguli”, a declarat Arafat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.

El a precizat că purtarea măştii devine obligatorie în momentul publicării ordinului comun.

“Măsura cu masca nu este legată de hotărârea de Guvern. Măsura cu masca este doar la CNSU şi urmează să se emită ordinul comun al ministrului Sănătăţii, ministrului de Interne. În secunda în care se emite ordinul şi se publică, devine obligatoriu. (…) Dacă s-a dat hotărârea CNSU, ordinul va trebui emis cât mai repede. (…) Ordinul trebuie să iasă în această săptămână”, a explicat şeful DSU.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă propune menţinerea obligativităţii purtării a măştii de protecţie doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise şi deschise. De asemenea, CNSU propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 08.01.2022.

Totodată, pentru preîntâmpinarea afectării activităţii autorităţilor/operatorilor economici deţinători de infrastructuri critice să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaţilor, desfăşurarea activităţii în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măşti cu un grad mai ridicat de protecţie (FFP2) în zonele aglomerate.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

arafatș masca masca fpp2 masca obligatorie
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes