”Fără noi, COVID-ul e pe voi!” Protest al sindicaliştilor din Sănătate, în Piaţa Victoriei, Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii

Sindicaliştii ”Solidaritatea Sanitară” au protestat, joi, la Bucureşti, în Piaţa Victoriei, dar şi în faţa ministerelor Muncii şi Sănătăţii, scandând lozinci împotriva Guvernului. Protestul este generat de îngheţarea salariilor şi lipsa unor măsuri de protecţie a lucrătorilor din sănătate. Ministerul Sănătăţii anunţă, în urma discuţiilor cu reprezentanţii sindicaliştilor, că va iniţia elaborarea unor standarde de referinţă pentru utilizarea echipamentelor de protecţie pentru personalul care lucrează în zonele ce deservesc pacienţi cu COVID-19 şi va fi stabilit şi un normativ de personal pentru acestea.

UPDATE – Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a discutat cu reprezentanţii Federaţiei “Solidaritatea Sanitară” despre teme de interes pentru gestionarea situaţiei epidemiologice actuale, precum îmbunătăţirea campaniei de vaccinare şi creşterea nivelului de imunizare în rândul personalului medical. La propunerea reprezentanţilor sindicatului va exista o colaborare pentru realizarea şi implementarea unei campanii de vaccinare comune pentru cadrele medicale, ţintite pe anumite zone, a transmis Ministerul Sănătăţii (MS).

Potrivit sursei citate, în urma discuţiilor avute, Ministerul Sănătăţii va demara procesul de elaborare a unor standarde de referinţă pentru utilizarea echipamentelor de protecţie pentru personalul care lucrează în zonele ce deservesc pacienţi cu COVID-19. Va fi stabilit şi un normativ de personal pentru aceste arii.

“Ministrul Sănătăţii a asigurat sindicaliştii că susţine reglementarea gărzilor suplimentare efectuate în scopul asigurării continuităţii activităţii medicale, dar şi scoaterea posturilor la concurs din unităţile sanitare, precum şi implementarea de măsuri în vederea eficientizării cheltuielilor în unităţile sanitare şi profesionalizarea managementului unităţilor sanitare”, a arătat MS.

ŞTIREA INIŢIALĂ – Sindicaliştii ”Solidaritatea Sanitară” protestează, joi în Bucureşti.

Oamenii au pichetat Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii, o delegaţie fiind primită de ministrul Vlad Voiculescu.

Protestatarii pichetează sediul Guvernului, scandând lozinci împotriva guvernanţilor: ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!”, ”Fără noi, COVID-ul e pe voi” sunt doar două dintre mesajele pe care le transmit sindicaliştii.

”Dragi guvernanţi, nu suntem prima dată în Piaţa Victoriei. Nu conştientizaţi că aţi generat un conflict social? De câte ori trebuie să ne explicăm suferinţa?”, a susţinut uni dintre vorbitori, afirmând că 93 de angajaţi din sistem au fost până acum răpuşi de coronavirus, iar câteva mii s-au infectat.

Sindicaliştii anunţă că protestul este generat de tăierea salariilor, de lipsa unor măsuri de protecţie, dar şi de lipsa dialogului social ce caracterizează Guvernul.

”Revendicările noastre au în vedere eliminarea costului social al unei economii infime (cca. 0,19% din total buget) vizată prin tăierea drepturilor salariale legale ale lucrătorilor din sănătate. Această economie costisitoare (din punct de vedere social) a fost prevăzută de art. 1 alin. 1 din OUG nr. 226/2020, ea vizând tăierea unui drept salarial (dreptul la creşterea salariului de bază pentru cca. 35% dintre lucrătorii din sectorul public de sănătate; din care cca. 71% sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19) scadent în anul 2021”, au mai transmis sindicaliştii.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

lucratori sanatate masuri protestie sanatate protest salarii protest sanatate protest solidaritatea sanitara
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes