Fără stare de alertă: Rafila susține prudenţa şi responsabilitatea individuală, împreună cu câteva recomandări

Fără stare de alertă: Rafila susține prudenţa şi responsabilitatea individuală, împreună cu câteva recomandări. Sursa foto: Guvern
Fără stare de alertă: Rafila susține prudenţa şi responsabilitatea individuală, împreună cu câteva recomandări. Sursa foto: Guvern

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a afirmat, luni, în contextul ridicării restricţiilor odată cu renunţarea la starea de alertă, că ”prudenţa şi responsabilitatea individuală cred că trebuie să reprezinte principalele atribute ale perioadei următoare”.

Alexandru Rafila a vorbit, marţi, despre ridicarea stării de alertă, de miercuri, 9 martie, şi recomandările specialiştilor pentru perioada care vine:

”Se va ajunge în situaţia în care restricţiile să fie ridicate (…) În egală măsură voi face referire la recomandările noastre profesionale, care sunt legate de modul în care înţelegem noi lucrurile (…) încât impactul să nu se soldeze cu o creştere a numărului de cazuri şi decese”, a declarat ministrul Sănătăţii, precizând că în România virusul se transmite în continuare în comunitate destul de ridicat.

”Faptul că Guvernul a hotărât ridicarea stării de alertă se ajunge într-o situație nouă în care toate restricțiile vor fi ridicate și voi face referire la ele, dar, în egală măsuriă, voi face referire și la recomandările noastre profesionale, care sunt legate de modul în care înțelegem noi lucrurile.

Practic, prudența și responsabilitatea individuală cred că sunt principalele atribute ale perioadei următoare”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a făcut câteva ”recomandări” pentru perioada ce va urma ridicării stării de alertă:

  • Purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, în grădiniţe, şcoli şi universităţi, atât pentru personalul didactic şi nedidactic cât şi pentru elevi
  • Evitarea spaţiilor aglomerate, indiferent dacă sunt în interior sau exterior
  • Spălatul mâinilor, folosirea unui antiseptic
  • Mijloacele de transport în comun şi unităţile de interes public curăţate şi dezinfectate periodic
  • La persoanele care au simptome, testare şi apoi prezentarea la un centru de evaluare pentru a fi evaluaţi şi a primi tratament specific antiviral

Restricții ridicate

În primul rând utilizarea măștii, atât în spații exterioare, cât și interioare nu va mai fi obligatorie. Purtarea măștii este necesară, dar nu va mai fi obligatorie. Nu vor exista limite privind accesul în diverse spații, fie că vorbim despre instituții, spații comerciale. Nu vor mai exista limite în privința orarului. La nivelul legislației, care reglementează călătoriile, certificatul PLF de localizare a călătorilor nu va mai fi solicitat. De asemenea, la intrarea în țară nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID.

Totuși, sunt niște lucruri pe care trebuie să vi le spun și pe care le recomandăm cetățenilor legat de călătoriile în străinătate, pentru că marea majoritate a țărilor europene păstrează acest certificat la intrarea în fiecare stat membru. Recomandarea este să se consulte condițiile de călătorie. Noi suntem pregătiți și păstrăm partea aceasta de legislație care permite emiterea acestui certificat electronic pentru orice persoană care călătorește”, a mai spus ministrul Rafila.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

alexandru rafilafara mascarecomandari sanatateridicare stare de alertastare de alerta
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes