Favipiravir, în farmacii! Acesta va fi eliberat pe bază de prescripție medicală

Favipiravir, medicamentul pentru tratamentul COVID-19, va fi eliberat în farmacii, pe bază de prescripție medicală, anunță Ministerul Sănătății, după ce a modificat Protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Conform modificărilor, medicația antivirală orală va putea fi prescrisă în centrele ambulatorii de evaluare de către medicii de orice specialitate pentru pacienții infectați cu SARS-Cov-2. Schimbările vizează creșterea accesibilității pacientului la tratament precoce în ambulatoriu.

Unul dintre medicamente, respectiv Favipiravir, va putea fi eliberat, în viitor, în farmaciile cu circuit deschis, numai pe bază de prescripție medicală.

Ordinul pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului Sănătății nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 este publicat în MO nr. 40 din 13.01.2022.

Intrarea Favipiravir în farmacii a fost anunțată de Alexandru Rafila cu câteva zile în urmă, atunci când ministrul declara că: „Încercăm să facem acest lucru pentru Favipiravir – poate să scurteze cu 2-3 zile durata bolii, dar nu influențează în niciun fel formele complicate sau decesul. Pot lua numai persoanele evaluate și cu prescripție medicală, pentru că sunt medicamente foarte toxice, care influențează inclusiv sarcina”, a precizat ministrul Sănătății.

Rafila a făcut precizări legate de Arbidol, spunând că „este un medicament pentru care nu există la nivel global niciun studiu care să arate că influențează în vreun fel infecția cu coronavirus. Prin urmare, comisia Ministerului Sănătății nu a putut să-l recomande pentru a putea fi aprobat pentru punerea pe piață”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Favipiravirreteta favipiravir
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes