Eveniment

Fierbe România! Proteste şi la prefecturile din Bacău, Timiş şi Cluj, faţă de decizia înghețării salariilor și pensiilor

Fierbe România! Proteste şi la prefecturile din Bacău, Timiş şi Cluj, faţă de decizia înghețării salariilor și pensiilor
Fierbe România! Proteste şi la prefecturile din Bacău, Timiş şi Cluj, faţă de decizia înghețării salariilor și pensiilor

Sindicalişti din administraţia publică, poliţie, asistenţă socială, grefa judiciară, finanţe şi sport organizează, miercuri, proteste,nu doar în faţa Ministerului Muncii, ci şi la sediile prefecturilor din Bacău, Timiş şi Cluj, nemulţumiţi de „îngheţarea” salariilor şi a pensiilor.

„Nu cerem majorări salariale! Guvernul României trebuie să respecte propriile acte normative asumate la nivel de executiv şi aprobate în Parlamentul României”, afirmă reprezentanţii Federaţiei Publisind.
Federaţia Publisind, din care fac parte 35.000 de membri din administraţie publică, asistenţă socială, poliţie şi poliţie de frontieră, grefa judiciară, penitenciare şi probaţiune, sport şi tineret, finanţe şi control financiar, mediu şi RA-APPS, a declanşat protestele în 31 decembrie, ca reacţie la adoptarea OUG nr. 226/2020 prin care este suspendată aplicarea Legii 153/2017.

Revendicările sindicaliştilor sunt eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public, aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor şi un salariu minim corelat cu creşterea preţurilor de consum.
Protestele continuă, primele acţiuni din acest an fiind programate miercuri. Astfel, între orele 10.00 şi 12.00 sunt programate un miting cu o sută de persoane la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, precum şi acţiuni similare, tot cu participarea a câte o sută de persoane, la sediile prefecturilor din Bacău, Timiş şi Cluj.

Reprezentanţii Publisind afirmă că protestează faţă de îngheţarea salariilor şi a pensiilor, neindexarea pensiilor cu valoarea inflaţiei, precum şi faţă de creşterea salariului minim net cu doar 41 de lei.

„Nu cerem majorări salariale! Guvernul României trebuie să respecte propriile acte normative asumate la nivel de executiv şi aprobate în Parlamentul României. Suntem bugetari, iar acesta nu trebuie sa fie un stigmat! Noi nu ne putem negocia salariile aşa cum nu putem refuza restricţiile, interdicţiile şi incompatibilităţile impuse de lege. Pentru o salarizare decentă şi echitabilă aşteptăm cuminţi la rând încă din anul 2010, an în care mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare”, spun aceştia, potrivit news.ro.

Sindicaliştii reclamă că noua lege-cadru din anul 2017 nu a fost aplicată decât pentru anumite familii ocupaţionale, afirmând că „sectorul public nu este împărţit în şmecheri şi fraieri”.

Ei mai spun că sporurile sunt îngheţate din anul 2010, iar din acest an îngheaţă din nou şi salariile, după doar doi ani de aplicare a legii-cadru, „însă îngheaţă exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevăzut de lege şi care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzător până în anul 2022”.

„Apreciem că măsurile de austeritate impuse de Guvernul Câţu reprezintă ultima soluţie la problemele economice pe care le traversează tara noastră. Creşterea deficitului bugetar este un pretext la îndemână pentru toate guvernele dispuse în primul rând să taie, în condiţiile în care personalul din sectorul apărare, ordine publică şi securitate naţională se află în prima linie şi gestionează măsurile împotriva pandemiei de SARS-CoV2 de mai bine de 8 luni, căzând la datorie cu miile. Publisind include 15.000 de membri din poliţie şi din poliţia penitenciară, iar deficitul grav de personal din aceste domenii este compensat prin suprasolicitarea resurselor existente, aspect care genereaza un volum de muncă suplimentară imposibil de gestionat cât timp nu se fac încadrări corespunzătoare. Costurile cu echipamentele de protecţie, cu tratamentele şi chiar cu testările efectuate au fost suportate integral de către angajaţi. La toate aceste deficienţe se adauga lipsa oricăror compensaţii (de care alte categorii de personal au beneficiat pe durata stării de urgenţă şi a stării de alertă)”, mai arată reprezentanţii Publisind.

De asemenea, sindicaliştii spun că aceste măsuri vor adânci inechităţile salariale din sistemul public.

„Suspendarea aplicării legii-cadru privind salarizarea bugetarilor echivalează cu tăierile salariale aplicate brutal în anii crizei economice, reprezentând măsuri de austeritate care nu s-au dovedit eficiente şi care au făcut foarte dificilă revenirea la normalitate. S-a demonstrat că diminuarea puterii de cumpărare a lucrătorilor inclusiv prin creşterea insuficientă a salariului minim afectează productivitatea. Cerem Guvernului să renunţe la aceste măsuri şi să aplice legea, aşa cum a fost adoptată de Parlamentul României”, solicită reprezentanţii Publisind.

Federaţia Publisind este afiliată la Blocul Naţional Sindical.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Clotilde Armand vrea zboare toată conducerea RAPPS, pentru felul în care a fost lăsat să se degradeze Hotel Triumf, clădire monument istoric

Daniela Arnăutu

ZECI de cai legaţi, care par maltrataţi, bătuţi şi slab hrăniţi, filmaţi pe marginea lacului Zarguzon,Teghirghiol – FOTO. Apel pentru salvarea lor

Mihnea Tudor

Predeal: Schior ghinionist, urmărit de un URS pe pârtie. Intervenția jandarmilor

Mihnea Tudor

O maşină cu două femei înăuntru, parcată pe marginea unei râpe adânci, ținută de trecători să nu se răstoarne

Saghin Cristian

Virgil Popescu, nemulțumit că ANRE lasă furnizorii să decidă ce reduceri fac consumatorilor, după trecerea în serviciul universal

Daniela Arnăutu

Prima reacție a lui Radu Gavriș, adjunctul Poliției Capitalei, după ce a fost surprins la o petrecere la Hanul lui Manuc: ”Nu am fost la masă cu mai multe persoane decât prevede legea”

Daniela Arnăutu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »