Filmul “colectiv”, propunerea României pentru o nominalizare la Oscar, lansat în SUA şi Marea Britanie

Filmul “colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, propunerea României pentru o nominalizare la secţiunea “cel mai bun lungmetraj internațional” a premiilor Oscar, va intra vineri în cinematografele şi platformele VOD (video-on-demand) din SUA, Canada, Marea Britanie şi Irlanda.

Este prima oară când un documentar este propunerea României în competiţia pentru premiile Academiei Americane de Film.

Critica de film şi presa a apreciat filmul, relatând că este unul dintre cele mai bune şi relevante filme documentare ale momentului. The Guardian, The Times, Daily Mail, New York Times, Los Angeles Times, Washington Post, Chicago Tribune, IndieWire, Variety, Hollywood Report, Sight and Sound au refăcut traseul evenimentelor de după incediul din clubul Colectiv, aşa cum au fost redate de film.

Pe Metacritic, cea mai mare platformă internaţională de recenzii de filme, muzică şi seriale, “colectiv” are un scor de 94 din 100, pe baza a 15 recenzii din partea criticilor.

“colectiv” este un documentar observaţional, dar este la fel de captivant ca cele mai bune filme artistice despre jurnalism, fie că vorbim de All the Presidents’ Men (Toţi oamenii preşedintelui) sau Spotlight, a scris The Guardian. 

“Unele documentare asigură că lumea este un loc mai bun atunci când se termină, inegalitatea fiind astfel expusă; altele insistă că lumea ar putea fi mai bună. “colectiv” nu oferă astfel de remedii paliative. În schimb, schiţează un exemplu utopic onest, emoţional, oarecum demodat, despre ceea ce este nevoie pentru a face lumea mai bună sau măcar mai puţin îngrozitoare”, potrivit The New York Times. 

“Dacă „Moartea Domnului Lăzărescu” a fost o dramă care s-a desfăşurat cu un realism de neclintit, atunci „colectiv”este un documentar marcat de sentimentul de urgenţă al unui thriller, în care competenţele dubioase ale managerilor de spitale şi specificul protocoalelor de transplant pulmonar devin într-un fel la fel de captivante ca orice secvenţă de urmărire dintr-un thriller” – Los Angeles Times.

Participarea la două secţiuni

“Este o mare împlinire pentru noi că jurnalişti din toată lumea văd în “colectiv” ceea ce este de fapt. Un film despre nevoia si curajul avertizorilor de integritate şi a jurnalismului de investigaţie, de a expune fapte sistemice de corupţie din partea guvernului, un film care ne arată de faptcât de mult avem nevoie de presă pentru a fi cu adevărat o democraţie funcţională. Fără investigatiile acestor jurnalişti, nu doar din România, ci de peste tot, lumea ar fi un loc mult mai periculos”, a declarat regizorul Alexander Nanau.

Distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures şi Participant, vor înscrie filmul “colectiv” şi pentru secţiunea “Cel mai bun film documentar” din cadrul Oscarurilor. Participarea unui film la două secţiuni îi sporeşte şansele de a fi nominalizat. Anul trecut de exemplu, “Honeyland”, apreciatul documentar din Macedonia de Nord, a intrat în istorie ca primul documentar nominalizat simultan la secţiunile “Cel mai bun film documentar” şi “Cel mai bun lungmetraj internațional”.

Premiera mondială a filmului a avut loc anul trecut în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americană la Toronto International Film Festival. „colectiv” a fost şi în selecţia oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020 şi a făcut parte din selecţia mai multor festivaluri internaţionale, printre care New Directors/ New Films, IDFA, True/False, CPH DOX, San Francisco International Film Festival, Göteborg International Film Festival sau Full Frame.

De asemenea, “colectiv” este nominalizat în cadrul premiilor Academiei Europene de Film (European Film Awards) în categoria “Documentar European” şi poate fi votat până pe 3 decembrie de membrii Academiei. Premiile vor fi anunţate pe 12 decembrie, notează news.ro.

Recent, la DOCNY cel mai mare festival de documentar din America de Nord, Alexander Nanau a fost distins cu premiul Robert and Anne Drew Award, premiu aflat la a şaptea ediţie şi acordat celor mai buni regizori contemporani de documentar observaţional pentru cariera cinematografică.

Filmul va intra în cinematografe şi VOD în mai multe ţări în această toamnă, inclusiv în Europa, printre care Franţa, Germania, Israel, Belgia, Olanda şi Elveţia, pelicula fiind disponibilă în 20 de ţări şi prin intermediul HBO Europe.

Distribuţia în cinematografele din Româniaa fost realizată de către Bad Unicorn. „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducţie cu Samsa Film Luxembourg şi HBO Europe, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund şi Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveţia, RSI – Elveţia şi YES Docu – Israel. 

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

colectiv film colectiv film in sua colectiv propunere oscar collective film colectiv
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes