„Justiţia nu se face la televizor. Documentele sunt la dosar. Vom vedea ce se întâmplă. Dacă vorbim despre orice alt subiect e perfect. În acest moment încă studiez dosarul. Pot să vă spun că mi-am exercitat atribuţiile de prim-ministru în conformitate cu legislaţia din România”, a afirmat Florin Cîţu, luni la Parlament, întrebat despre faptul că Vlad Voiculescu a susţinut că decizia privind achiziţia de vaccinuri a fost luată exclusiv de către el, fără a ţine cont de opinia Ministerului Sănătăţii.
Chestionat dacă va demisiona din PNL, acesta a precizat că nu.
„Dacă aş fi avut funcţii în PNL, aş fi renunţat, dar nu am nicio funcţie în PNL”, a declarat Cîţu.
Senatorul PNL a adăugat, referitor la votul liberalilor privind ridicarea imunităţii sale parlamentare, că le va cere colegilor să voteze „pentru”.
„Trebuie să dăm voie anchetei să meargă mai departe şi să vedem adevărul. Eu voi cere colegilor să voteze pentru ridicarea imunităţii. Nu am de ce să îmi dau demisia din PNL”, a spus Florin Cîţu.
Chestionat dacă crede că dosarul ar trebui pus pe pauză până când se pronunţă instanţele europene, pentru că şi la nivel european este ancheta modul de achiziţionare a vaccinurilor, Florin Cîţu a răspuns: „Eu zic că în România trebuie discutat acest subiect, trebuie văzut ce s-a întâmplat atunci.”
„Dar repet, daţi-mi voie să termin să văd dosarul. Deciziile au fost adoptate în acord cu legislaţia din România. Aşa cum am spus de fiecare dată, folosind baza legală din România”, a completat el.
Întrebat dacă există vreun document prin care a fost avertizat de către Ministerul Sănătăţii că urmează să achiziţionăm un număr prea mare de doze de vaccin, senatorul PNL a replicat: „Nu ştiu. Trebuie să mă uit la dosar”.
„Ministrul Rafila a spus foarte clar – 180 de milioane. Comisia Europeană a aprobat un program de 4,6 miliarde. Asta înseamă aproape 200 milioane de doze pentru România. Ştim foarte bine, declaraţiile ministrului Rafila, nu ale mele, 350 de milioane. Niciodată nu au fost 120”, a mai precizat Cîţu.
Vlad Voiculescu a declarat, că vaccinarea anti-COVID a fost în subordinea premierului în perioada pandemiei, nu a ministrului Sănătăţii, fiind vorba despre „faimosul comitet de vaccinare condus de domnul Gheorghiţă care îi raporta ministrului Apărării Ciucă şi premierului Cîţu”. El a mai spus că el nu a fost de acord cu deciziile respective, însă există înregistrări ale şedinţelor de atunci ale Executivului în care fostul premier Florin Cîţu îşi asumă aceste hotărâri.
Voiculescu a reamintit că a fost dat afară din Guvern pentru că nu a fost de acord cu ce a hotărât atunci Comitetul care coordona vaccinarea, de exemplu „prioritizarea «specialilor», centrele secrete pentru «speciali», falsificarea indicatorilor, comunicarea campaniei de vaccinare”. „Cantitatea de doze achiziţionate a constituit o decizie de oportunitate în condiţii de incertitudine privind disponibilitatea producţiei, evoluţia tulpinilor, necesitatea re-vaccinării”, a mai precizat Voiculescu.
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafil a declarat luni, despre dosarul achiziţiei de vaccinuri în pandemie, că în total, România a stabilit obligaţii contractuale de 80 de milioane de doze şi a luat 35 de milioane de doze, în valoare de 2,5 miliarde de lei, din care 10 milioane de doze au expirat şi au fost distruse sau sunt în curs de distrugere.
Senatorul PNL Florin Cîţu a fost, luni Comisia juridică din Senat, pentru a-şi studia dosarul în care Parchetul General solicită ridicarea imunităţii sale, în dosarul achiziţiei de vaccinuri în pandemie. Votul în plenul Senatului ar urma să aibă loc miercuri, imediat după depunerea raportului.
DNA a solicitat, joia trecută, Senatului şi Preşedinţiei României ridicarea imunităţii fostului premier Florin Cîţu şi a foştilor miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, ambii fiind la USR la momentul comiterii faptelor. Procurorii îi acuză de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în legătură cu achiziţiile de vaccinuri din pandemie, prejudiciul depăşind un miliard de euro.
Comenteaza cu profilul facebook