Florin Iordache rămâne în fruntea Consiliului Legislativ. CCR respinge sesizările opoziției

Deputatul Florin Iordache făcând gesturi obscene în Parlament, propus președinte al Consiliului Legislativ
Deputatul Florin Iordache făcând gesturi obscene în Parlament, propus președinte al Consiliului Legislativ

CCR îl salveaza pe Iordache. A respins sesizarile privind numirea deputatului PSD in fruntea Consiliului Legislativ

CCR a respins sesizarile PNL si USR privind numirea lui Florin Iordache in fruntea Consiliului Legislativ. Decizia a fost luata in unanimitate.

Liberalii au depus, pe 22 octombrie, sesizarea de neconstituționalitate referitoare la hotărârea Parlamentului privind numirea deputatului PSD Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ.

În sesizarea semnată de liderul deputaților PNL, Florin Român, se arată că hotărârea Parlamentului încalcă principiul legalității, prevăzut de Constituție. Liberalii susțîn că, potrivit Legii 73/1993, președintele Consiliului Legislativ și președinții de secții se numesc prin votul majorității senatorilor și deputaților, reuniți în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare funcție, cu avizul Comisiilor juridice reunite. Ei arată că pentru numirea lui Florin Iordache s-au înregistrat 185 de voturi, în timp ce legea prevede 234.

Totodată, potrivit PNL, hotărârea Parlamentului este neconstituțională deoarece Florin Iordache nu îndeplinește condiția privind bună reputație profesională și morală prevăzută de Legea 73/1993, în condițiile în care a promovat, în calitate de ministru al Justiției în Guvernul Grindeanu, OUG 13/2017 și proiectul privind amnistia și grațierea. „Conduită publică, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziția legală care solicită candidatului la funcția de președinte al Consiliului Legislativ o bună reputație morală”, se explică în sesizarea de neconstituționalitate.

Liberalii invocă în sesizare și încălcarea art. 1 alin. (5) din Constituție în raport cu dispozițiile art. 20 alin. (2) din Legea 73/1993, deoarece la dosarul de candidatura nu a fost depus un document care să ateste că Florin Iordache a renunțat la calitatea de membru al PSD.

Pe 23 octombrie, președintele Uniunii Salvați România, Dan Barna, a anunțat că Grupul parlamentar USR a sesizat separat de PNL Curtea Constituțională pentru invalidarea numirii lui Florin Iordache în fruntea Consiliul Legislativ, dar și cu privire la Hotărârea Parlamentului 30 /2020 privind numirea lui George Edward Dirca în funcția de președinte al Secției de evidență oficială a legislației și documentare a Consiliului.

Funcția de președinte al Consiliului Legislativ a rămas vacanță după demisia lui Șerban Iliescu, iar Secția de evidență oficială a legislației și documentare a rămas fără șef după demisia lui Gheorghe Popescu.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ccr numire iordacheFlorin Iordacheiordache consiliul legislativ
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes