Forța de muncă din Asia emigrează către țări mai dezvoltate, inclusiv România

Forța de muncă din Asia emigrează către țări mai dezvoltate, inclusiv România
Forța de muncă din Asia emigrează către țări mai dezvoltate, inclusiv România

Migrația forței de muncă în Europa a crescut semnificativ în ultimul deceniu. Potrivit Organizației Internaționale a Muncii a Națiunilor Unite, numărul lucrătorilor migranți, definiți ca persoane care migrează pentru a fi angajate, a fost de aproximativ 164 de milioane la nivel global în 2017, reprezentând aproape două treimi din totalul migranților internaționali.

Aproape 70% dintre aceștia se află în țările cu venituri mari, 18,6% în țările cu venituri mari spre medii, 10,1% în țările cu venituri medii spre mici și 3,4% în țările cu venituri mici.

În ultimii ani, migranți au ajuns să contribuie la forța de muncă a anumitor țări mai mult decât cetățenii acestora.  În Europa de Nord, de Vest și de Sud procentul arată cam așa: 72% migranți vs. 55% non-migranți.

Pe lângă factorul economic ce îi atrage pe migranți în Europa, motivul principal pentru care aceștia aleg să lucreze aici este reprezentat de libera circulație a lucrătorilor. UE permite „scheme de migrație circulară” din afara Uniunii, beneficiind în egală măsură atât țările de destinație, cât și cele expeditoare și migranții. Țările de destinație beneficiază de forța de muncă a asiaticilor, fără a plăti pentru educația lor și fără a acoperi costuri pentru integrarea lor în societate, în timp ce migranții primesc salarii mai mari decât în ​​țările lor de origine, iar țările de origine se bucură de investițiile monetare pe care aceștia le realizează ulterior.

România se află și ea pe lista țărilor care profită de forța de muncă asiatică pentru a putea combate deficitul de pe piața muncii cu care ne confruntăm de câțiva ani. Pentru a atrage cât mai mulți migranți, guvernul le permite firmelor să angajeze de patru ori mai mulți muncitori străini, în comparație cu anii trecuți, numărul total ridicându-se în acest moment la 100.000 de muncitori străini pentru anul 2022.

Recrutare personal din Asia

Principalele domenii de activitate pentru care s-au eliberat adeverințe în vederea ocupării locurilor de muncă vacante ce nu au putut fi ocupate deoarece nu a existat forță de muncă disponibilă, în perioada ianuarie – august 2021 (conform datelor oferite de către Ministerul Muncii) sunt:

1. Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale – 22.812;

2. Restaurante – 5.324;

3. lucrări de construcții a altor proiecte inginerești n.c.a. – 3.887;

4. Activități de contractare, pe baze temporare,a personalului – 3.505;

5. Transporturi rutiere de mărfuri – 2.408;

6. Activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă – 2.376;

7. Lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor – 1.919;

8. Hoteluri și alte facilități de cazare similare – 1.772;

9. Întreținerea și repararea autovehiculelor – 1.651;

10. Fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie – 1.282.

Această soluție oferită de către guvern a salvat o mare parte din industria ospitalității și a construcțiilor de la noi și încurajează în continuare angajatorii să opteze pentru recrutare personal Asia pentru posturile vacante.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

angajari din asiaforta de munca din asiarecrutare personalrecrutare personal din asia
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes