Fostul ofițer MAI, care a băgat în carantină Spitalul Gerota, scapă de dosarul penal. Ce spun procurorii

Astăzi, 22 iulie, a fost clasat dosarul în care un fost ofițer MAI era acuzat că a infectat zeci de oameni cu coronavirus. Nelu Lupu a scăpat de acuzațiile aduse – zădărnicirea combaterii bolilor (art.352 alin. 1 Cod penal) și fals în declarații (art.326 Cod penal) – și de dosarul penal care fusese deschis pe numele său în luna martie.

Procurorii secției de de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) au dispus clasarea cauzei, stabilind astfel că probele din dosar nu au putut stabili cu certitudine că fostul ofițer ar fi fost sursa infectării pacienților și cadrelor medicale de la Spitalul Gerota.

Argumentele procurorilor

Nu s-au făcut teste asupra celorlalți pacienți sau a personalului când aceasta a fost deja internat, așa că sursa rămâne nesigură:

”Precizăm că acesta este un document intern și a fost introdus și atașat foii de observație clinică generală la inițiativa medicului epidemiolog, formularul întocmit fiind aprobat la data de 23.06.2017 în cadrul Comitetului Prevenire Infecții Asociate Asistenței Medicale, scopul principal al acestui formular fiind depistarea existenței infecțiilor”, spune Parchetul General.

”Urmare probatoriului administrat nu s-a putut stabili cert, cu argumente științifice, împrejurarea în care persoana internată s-a infectat și dacă aceasta a fost sau nu sursa infectării cvasi-generalizate din Spitalul de Urgență „Profesor Doctor Dimitrie Gerota”. În lipsa altor testări, realizate asupra altor pacienți, vizitatori, personal medical, anterior sau în perioada internării persoanei vizate, sursa „inițială” de SARS-COV-2 din Spitalul de Urgență „Profesor Doctor Dimitrie Gerota” rămâne nesigură, variantele teoretice – imposibil de înlăturat la un nivel de certitudine impus de standardul de probațiune utilizat în procesul penal – fiind nenumărate”.

Cercetările au stabilit că nicio persoană dintre cele care au călătorit împreună cu făptuitorul (80 de persoane) nu a fost confirmată cu virusul SARS COV-2, fapt care, alături de alte probe administrate a dus la excluderea scenariului de infectare cu coronavirus a făptuitorului în cadrul călătoriei în statul Israel.

Pacientul zero din București

Nelu Lupu, în vârstă de 60 de ani, fost ofițer de Poliție, a fost primul pacient cu coronavirus din București și al 17-lea caz pe țară, și a fost internat din 5 martie la Spitalul Gerota. El a ascuns autorităților că fusese plecat în Israel, de unde s-a întors în 26 februarie. La momentul internării, el declarase pe propria răspundere că nu a călătorit în afara ţării în ultimele două luni. El s-ar fi simțit rău și a mers la spital în 3 martie, a doua zi s-a întors la serviciu, iar în 5 martie a mers din nou la spital și a fost internat. În 9 martie s-a confirmat că are coronavirus.

După confirmarea diagnosticului în cazul său, Spitalul Gerota a intrat în carantină, mai multe cadre medicale, între care și managerul unității, șefa secției ATI, fiind diagnosticate cu COVID-19.

Bărbatul este pensionar al MAI din 2015, a fost șef la două poliții de sector și apoi director al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București. Acum, el lucrează la ADP sector 4. Șeful ADP Sector 4, Marian Goleac, a confirmat pentru Libertatea că bărbatul a intrat în contact cu cei 120 de angajați ai direcției și, mai mult, a împărțit mărțișoare.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

fostul ofiter mai infectatnelu lupuspitalul gerota
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes