Fostul preşedinte francez Valery Giscard d’Estaing a murit

Fostul preşedinte francez Valery Giscard d’Estaing a murit
Fostul preşedinte francez Valery Giscard d’Estaing a murit

Fostul preşedinte francez Valéry Giscard d’Estaing, un susţinător al integrării europene care a contribuit la modernizarea societăţii franceze în anii ’70, a murit la vârsta de 94 de ani din cauza Covid-19, relatează Reuters.

Fostul şef de stat a murit acasă, la Loir-et-Cher, a anunţat miercuri pe Twitter Fundaţia Valéry Giscard d’Estaing.

”Starea sănătăţii sale s-a degradat şi a murit din cauza Covid-19”, a precizat fundaţia.

”Potrivit voinţei sale, funeraliile sale se vor desfăşura în cea mai strictă intimitate familială”, a anunţat fundaţia.

Spitalizat în septembrie la Spitalul Georges-Pompidou, la Paris, fostul preşedinte al Republicii franceze în perioada 1974-1981 a fost internat la spital din nou, luna trecută, la Tours (Indre-et-Loire).

Moartea lui Valéry Giscard d’Estaing, anunţată de mai multe publicaţii, a fost confirmată miercuri seara de către Palatul Elysée.

Acest uriaş servitor al statului a fost inspector financiar, primar, deputat francez şi european, ministru, preşedinte de regiune, membru al Consiliului Constituţional, academician şi preşedinte al Republicii. El a acţionat astfel în favoarea intersului general tiimp de 65 de ani, la toate nivelurile naţiunii. Indiferent de funcţie, el a servit Franţa”, subliniază preşedinţia franceză.

”Orientările pe care le-a dat Franţei încă ne ghidează ţara. Servitor al statului, un om politic al progresului şi libertăţii, moartea sa este un doliu pentru naţiunea franceză”, adaugă într-un comunicat difuzat în noaptea de miercuri spre joi Palatul Elysée.

Un moment de reculegere a fost respectat în Adunarea Naţională, iar omagiile curg.

Fostul şef de stat Nicolas Sarkozy a salutat ”un om care a făcut onoare Franţei, un om faţă de care am avut admiraţie (…)”. “Valéry Giscard d’Estaing va rămâne preşedintele care a modernizat Franţa”, a subliniat fostul şef de stat François Hollande.”Azi ţara noastră pierde un om de stat care a ales deschiderea faţă de lume şi care credea că Europa era condiţia ca Franţa să fie mai mare”, adaugă el.

Valéry Giscard d’Estaing s-a instalat la Palatul Elysée la vârsta de 48 de ani, devenind atunci cel mai tânăr preşedinte al Franţei postbelice.

El şi-a pus mandatul de şapte ani sub semnul modernităţii, autorizând divorţul prin consimţământ reciproc, a scos avortul de sub incidenţă penală şi a scăzut vârsta majoratului civil de la 21 la 18 ani.

Pe scena internaţională, “VGE” a construit o relaţie strânsă cu fostul cancelar german Helmut Schmidt şi a pus împreună cu acesta bazele introducerii modenei unice.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Valery Giscard d’Estaing Valery Giscard d’Estaing a murit Valery Giscard d’Estaing covid
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes