Franţa dezminte că a folosit vreun mijloc letal împotriva manifestanţilor la Ambasada din Niamey

Ministerele franceze de Externe şi Apărării dau asigurări luni, la o zi după un atac ”violent” al Ambasadei Franţei în Niger, că ”forţele franceze de securitate n-au folosit niciun mijloc letal” în dispersarea manifestanţilor care-i susţineau pe militarii nigerieni care l-au răsturnat de la putere pe preşedintele nigerian Mohamed Bazoum, relatează AFP.

”Ambasada Franţei a fost violent atacată ieri (duminică) de către grupări vizibil pregătite, pe care forţele de securitate nigeriene nu au reuşit să le controleze deplin”, deplâng într-un comunicat cele două ministere.

”Franţa aminteşte că atât securitatea incintelor şi personalului diplomatic, cât şi a rezidenţilor străini sunt obligaţii în dreptul internaţional, şi anume (prevăzute de) Convenţiile de la Viena”, subliniază ele.

Mii de persoane au manifestat în faţa sediului Ambasadei Franţei la Niamey.

Această manifestaţie a început cu un marş către Adunarea Naţională, la care mulţimea agita steaguri ale Rusiei şi Nigerului, în urma unui apel al mişcării civile M62, care a protestat faţă de Operaţiunea Barkhane a armatei franceze în Sahel şi Sahara.

Franţa, o aliată a Nigerului în lupta antijihadistă şi în dezvoltare, care a staţionat 1.500 de militari în această ţară, a anunţat sâmbătă că-şi suspendă ajutoarele, în urma loviturii de stat.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ambasada frantei puci nigeria violente nigeria
redactia

Alte stiri de interes