Franţa este un susţinător al aderării ţării noastre la Schengen, anunță, de la Paris, președintele Iohannis, în urma discuțiilor cu Macron

Franţa este un susţinător al aderării ţării noastre la Schengen, anunță, de la Paris, președintele Iohannis, în urma discuțiilor cu Macron
Franţa este un susţinător al aderării ţării noastre la Schengen, anunță, de la Paris, președintele Iohannis, în urma discuțiilor cu Macron

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, vineri seară, o întrevedere cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, la Palatul Élysée, cei doi discutând despre aderarea României la Spaţiul Schengen. ”Franţa este un susţinător al aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen, iar în discuţia noastră i-am mulţumit preşedintelui Macron pentru sprijinul său puternic. România este pregătită să adere, o confirmă şi rezultatele pozitive ale misiunii recente de evaluare”, a arătat Iohannis. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, cei doi lideri au abordat, totodată, situaţia de securitate generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi consecinţele acesteia în plan european şi global, cu accent pe energie şi securitate alimentară.

UPDATE – Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut, vineri, o întrevedere cu preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la Palatul Élysée, în marja participării la Forumul pentru Pace de la Paris. Întâlnirea a avut loc pe fondul intensificării dialogului politic bilateral şi a coordonării strânse pe teme de actualitate aflate pe agenda europeană, euroatlantică şi internaţională, a transmis Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă.

Cei doi oficiali au abordat temele prioritare ale agendei bilaterale, cu accent pe consolidarea Parteneriatului Strategic româno-francez, stadiul şi perspectivele de dezvoltare ale proiectelor comune din domeniul economic, al securităţii şi al apărării.

”Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat stadiul demersurilor României, precum şi aşteptările legitime ale ţării noastre privind aderarea la Spaţiul Schengen, mulţumind preşedintelui Emmanuel Macron pentru sprijinul Franţei în acest sens. Preşedintele României a subliniat rezultatele pozitive ale misiunii recente de evaluare, care confirmă, încă o dată, că România este pregătită să adere la Spaţiul Schengen şi că extinderea va contribui la consolidarea securităţii şi a rezilienţei Uniunii Europene în ansamblul său”, a menţionat sursa citată.

Totodată, în ceea ce priveşte aspectele de securitate, Iohannis a transmis şi cu această ocazie aprecierea pentru participarea trupelor franceze la forţa multinaţională a NATO din România, ca naţiune-cadru a Grupului de luptă aliat din ţara noastră, inclusiv pentru decizia Franţei de a spori această contribuţie.

”Cei doi lideri au abordat, totodată, situaţia de securitate generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi consecinţele acesteia în plan european şi global, cu accent pe energie şi securitate alimentară. În cadrul discuţiilor, au fost explorate modalităţile de întărire a eforturilor de asistenţă destinate Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi procesul de reconstrucţie post-conflict a ţării vecine. În acest sens, preşedintele României a prezentat măsurile şi acţiunile ţării noastre, exprimând aprecierea faţă de disponibilitatea Franţei de a contribui la dezvoltarea infrastructurii necesare pe căile feroviare şi fluviale româneşti”, a adăugat Administraţia Prezidenţială.

Cei doi preşedinţi au avut şi un schimb de opinii privind continuarea eforturilor în plan european pentru asigurarea securităţii energetice pe fondul ultimelor propuneri şi decizii ale Uniunii Europene, care trebuie să conducă la surse de aprovizionare cât mai diverse şi la preţuri cât mai accesibile pentru cetăţeni.

Cei doi şefi de stat au abordat şi modalităţile de sprijinire în continuare a Republicii Moldova, confruntată cu numeroase provocări în contextul actualei situaţii dificile de securitate.

ŞTIREA INIŢIALĂ – ”Am avut în această seară o întrevedere foarte bună cu preşedintele Emmanuel Macron, la Palatul Élysée. Franţa este un susţinător al aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen, iar în discuţia noastră i-am mulţumit preşedintelui Macron pentru sprijinul său puternic. România este pregătită să adere, o confirmă şi rezultatele pozitive ale misiunii recente de evaluare. În plus, extinderea Spaţiului Schengen va contribui la consolidarea securităţii şi a rezilienţei Uniunii Europene în ansamblul său”, a afirmat Klaus Iohannis, vineri seară, într-o postare pe Facebook.

El a făcut referire şi la prezenţa militară franceză în ţara noastră şi la parteneriatul strategic din România şi Franţa.

”În ceea ce priveşte situaţia de securitate, Franţa este şi aici alături de noi, prezenţa militară consistentă a trupelor franceze în România contribuie semnificativ la întărirea Flancului Estic al NATO. Aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre statele noastre, evoluţia situaţiei de securitate din Ucraina şi demararea procesului de reconstrucţie a zonelor afectate de război au fost teme pe care le-am abordat astăzi în dialogul foarte bun pe care l-am avut cu preşedintele Macron”, a adăugat Iohannis.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

franta sustinere schengeniohannis macroniohannis parisschengen
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes