Furtuna, grindină și căderi masive de apă în vestul țării. Ciclonul din Germania a ajuns în România – VIDEO

Furtuni violente, cu căderi masive de apă, grindină și vânt puternic sunt fenomenele meteo care au afectat joi seara nord-vestul țării. Din cauza căderilor masive de precipitații, a fost emis un cod roșu în mai multe județe. Sistemul RO-ALERT s-a activat în Bihor după o ploaie cu gheață. Oamenii au fost sfătuiți să se adăpostească.

Probleme au apărut și în județul Alba, comuna Ocoliș și Poșaga. Aici, mai multe drumuri au fost inundate. Este posibil ca mai mulți oameni să fi rămas izolați din cauza viiturii.

Câteva localități din Sălaj s-au aflat și ele sub cod roșu de ploi. Aici au fost înregistrate căderi masive de apă – până la 50 de litri pe metrul pătrat. Grindina și vântul cu aspect de vijelie nu au lipsit.

Zeci de gospodării, inundate

Zeci de case din mai multe localități din Munții Apuseni au fost inundate, în timp ce viiturile au luat și o mașină. Mai mulți oameni, inclusiv copii, au rămas izolați în podurile caselor.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba a informat că în Ocoliş au fost inundate aproximativ 30 de case şi un bar, iar 11 adulţi şi doi copii au rămas izolaţi în podurile construcţiilor. În aceeaşi localitate, DJ 750G este avariat şi colmatat.

În localitatea Runc, o alunecare de teren a afectat o casă, iar în Vidolm un autoturism a fost luat de viitură şi o casă a fost inundată. Cu toate acestea, ISU Arad informează că nu sunt raportate victime până la această oră.

Cod roșu de ploi

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi seara, un cod roșu de averse torențiale ce vizează localități din mai multe județe aflate în vestul României.

Potrivit ANM, până la ora 22:10, în judeţele Bihor (localităţile: Marghita, Săcueni, Valea lui Mihai, Tăuteu, Şimian, Sălard, Curtuişeni, Chişlaz, Derna, Sârbi, Abram, Sălacea, Tarcea, Abrămuţ, Cherechiu, Ciuhoi, Buduslău, Spinuş, Boianu Mare, Viişoara) şi Hunedoara (în: Buceş, Bucureşci, Balşa), se vor semnala averse torenţiale, care vor depăşi 40 – 50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, vijelie.

Până la ora 21:45, în judeţul Satu Mare, în localităţile Sanislău, Pişcolt, Urziceni, Ciumeşti, se vor semnala averse torenţiale care vor depăşi 40 – 50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii şi mari, vijelie. În zona avertizată s-au acumulat deja cantităţi de apă de peste 30 – 40 l/mp.

Totodată, până la ora 22:00, în judeţul Alba, în zona de munte, la peste 1.800 de metri, precum şi în localităţile Zlatna, Abrud, Bistra, Baia de Arieş, Roşia Montană, Lupşa, Bucium, Livezile, Sălciua, Poşaga, Mogoş, Rimetea, Întregalde, Ocoliş, Râmeţ, Ponor, se vor semnala averse torenţiale care vor depăşi 40 – 50 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi grindină.

VIDEO

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ciclon romaniagospodarii inundateinundatiiinundatii romania
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes