Gazoductul Iași-Ungheni, gata pe 31 iulie. Guvernul României tace mâlc. Premierul Moldovei a făcut anunțul

Inaugurarea lucrarilor la gazoductul Iași - Ungheni, august 2013, în prezența lui Victor Ponta
Inaugurarea lucrarilor la gazoductul Iași - Ungheni, august 2013, în prezența lui Victor Ponta

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu atrage atenția, într-o postare pe Facebook asupra unui eveniment politico-economic cu implicații majore în relația din România și Republica Moldova. Este vorba despre finalizarea gazoductului Iași-Ungheni, anunțată de premierul Moldovei, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă Moldova.

”Recent, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă Moldova, Ion Chicu, prim ministrul guvernului Republicii Moldova anunţa că, începând cu data de 31 iulie, gazoductul Iasi-Ungheni va deveni funcţional. Bucureştiul a păstrat discreţia privind acest subiect”, scrie Cristian Diaconescu pe pagina sa de socializare.

”Dacă într-adevăr acest proiect iniţiat-cu aproape 10 ani în urmă-va deveni operaţional, România poate considera că a făcut, în mod real, un pas esenţial şi semnificativ în ceea ce priveşte sprijinirea cetăţenilor din Republica Moldova. Nu vorbim de un semnal politic către Chişinău. Se pun în practică măsurile necesare prin care Bucureştiul arată că este sincer atunci când vorbeşte de necesitatea unei cooperări integrate cu Republica Moldova. Într-o perioadă în care energia este folosită ca un factor de presiune strategică, eforturile României pentru asigurarea independenţei energetice a Republicii Moldova reprezintă o condiţie esenţială pentru asigurarea suveranităţii şi a perspectivelor de modernizare a acestui stat”, a mai adăugat fostul ministru.

Gazoductul Iași-Ungheni gata la 31 iulie

Iată fragmentul din interviul premierului Moldovei, Ion Chicu, acordat postului Europa Liberă Moldova, pe 27 iulie, în care afirmă fără tăgadă că gazoductul va fi gata la 31 iulie 2020:

Europa Liberă: Când va fi funcțional gazoductul Iași-Chișinău?

Ion Chicu:Gazoductul Iași-Chișinău va fi funcțional începând cu 31 iulie, așa ne-au asigurat colegii din România. Deci, tehnic el deja va funcționa. Așteptăm un pic să se mai limpezească lucrurile cu pandemia și poate îl vom da în exploatare așa, oficial, frumos, cu participarea, sper eu, a șefilor de guvern din România și de la Chișinău. Or, este un moment foarte important, mai ales în ceea ce privește securitatea energetică a Republicii Moldova.

Noi pentru prima dată vom avea o alternativă reală de aprovizionare a țării cu gaze naturale, deși capacitatea acestui gazoduct nu este suficientă pentru a aproviziona toată țara, dar noi am trecut de câteva ori prin momente de criză la 1 ianuarie când doi parteneri de-ai noștri nu se înțelegeau și noi nu aveam gaz. Iată, pentru asemenea cazuri, acest gazoduct va însemna foarte, foarte mult. Eu vreau să mulțumesc tuturor celor care au muncit pentru acest gazoduct, în primul rând, părții române că a investit atât și, în sfârșit, acest element de infrastructură energetică este funcțional.”

Europa Liberă: Și gazul va curge prin țevile acestui gazoduct începând cu ce dată?

Ion Chicu: ”Bineînțeles este dat în exploatare acest gazoduct, trebuie să fie umplut tehnic cu gaz, pentru ca să vedem dacă este funcțional și mai departe, iarăși, „Moldova-Gaz”, care este distribuitor, va procura gaz, reieșind din ofertele cele mai convenabile, așa e pe piață, dar este absolut clar că, atunci când ai mai multe posibilități tehnice de a importa gazul, atunci și operatorii, ofertanții iau în considerare situația de pe piață, dar când este un monopolist, bineînțeles, situația aste alta. Deci, de când și cum vom procura gaz prin această magistrală depinde de ofertă.

Ministrul Alexe a discutat despre gazoduct, la Chișinău

De remarcat că acum 4 zile, pe 26 iulie, ministrul Mediului, Costel Alexe, a fost la Chișinău, exact pentru discuții referitoare la gazoductul Iași-Ungheni, după care a scris despre această deplasare pe pagina sa de Facebook, fără a menționa că va fi gata la 31 iulie, așa cum s-a exprimat premierul Moldovei:

ministrul Mediului, Costel Alexe, a fost la Chișinău, exact pentru discuții referitoare la gazoductul Iași-Ungheni
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a fost la Chișinău, exact pentru discuții referitoare la gazoductul Iași-Ungheni

Pe fondul finalizării de către SNTGN TRANSGAZ SA a lucrărilor la gazoductul Ungheni-Chișinău am efectual alături de directorul general, ION STERIAN, o vizită la Chișinău, unde ne-am întâlnit cu ministrul Economiei și Infrastructurii (MEI) din Republica Moldova, SERGIU RĂILEAN, cu secretarul de stat în cadrul MEI, CĂLIN NEGURĂ, și cu directorul general al Agenției Proprietății Publice (APP), GHENADIE ȚEPORDEI.

Gazoductul Ungheni-Chișinău reprezintă un important obiectiv de investiții strategice pentru creșterea gradului de securitate în aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova și o contribuție semnificativă la consolidarea relațiilor economice dintre România și Republica Moldova.

Îl felicit pe domnul director general Ion Sterian și întreaga echipă Transgaz pentru îndeplinirea cu succes a acestei obligații investiționale și mă bucur că lucrările la gazoduct au fost finalizate și obligațiile investiționale ale României, ale Transgaz, asumate prin contractul de privatizare, au fost îndeplinite (…)”, a scris ministrul Costel Alexe pe Facebook.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

cristian diaconescugaze pentru moldovagazoduct moldovagazoductul Iasi Unghenigazoductul Iasi Ungheni finalizareion chicu
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes